Despre un muzeu dedicat civilizației dacice ce va fi în Orăştie pe Strada Nicolae Bălcescu (în centul orașului, lângă Cetate) se tot vorbește din anul 2020 încoace însă reabilitarea clădirii unde în trecut a fost colegiul reformat Kun, se lasă așteptată.
Colegiul Reformat din Orăștie a fost unul dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din comitatul Hunedoara. Aici au învățat împreună maghiari, sași și români, locuitori ai Orăştiei cât și veniți din satele și orașele comitatului. Date despre aceștia se păstrează din matricolele Colegiului. Apoi, la 21 noiembrie 1940, în clădirea veche a Colegiului a început să funcționeze spitalul din Orăștie. Acesta a fost înființat de dr. Dominic Stanca (refugiat de la Cluj după cedarea Ardealului în urma Dictatului de la Viena). Spitalul funcționa cu 120 de paturi repartizate în două secții: secția de boli interne cu 60 de paturi, sub conducerea medicului primar dr. Dominic Stanca și secția de chirurgie cu 60 de paturi. Spitalul a funcționat aici până în anul 1986, când a fost dată în folosință construcția noului Spital Municipal Orăștie, ca de după 1990 acolo să fie sediile mai multor firme, asociații, cabinete medicale și sedii de partid.
Consiliul Judeţean Hunedoara scotea, în 2021, la licitație publică lucrările la noul Muzeu al Civilizaţiei Dacice de pe Strada Nicolae Bălcescu, din centrul istoric al municipiului. De atunci se tot lucrează.
Sculptorul Nicolae Adam, un împătimit al istoriei dacilor visa să realizeze un muzeu dacic la Orăștie în „buricu târgului”, mai precis, dorea să fie amplasat între Cetatea Orăștiei și Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Se apucase stoic de tot ceea ce însemna proiectare. N-a mai apucat! Nu este nici timpul, nici locul explicațiilor de genul cum sau de ce.
Însă au rămas de la domnia sa o serie de machete și desene care pot deveni sursă de inspirație pentru alți proiectanți, în alte locuri. Așa că vă las câteva fotografii din arhiva personală ce prezintă viziunea lui Nicolae Adam.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.