NATO, îngrijorat de prietenia ruso-chineză și de Iran

NATO, îngrijorat de prietenia ruso-chineză și de Iran

Summitul NATO de la Washington aflat acum în derulare a fost un prilej pentru participanți să ia o serie de decizii și să dezvăluie cum văd ei lucrurile la nivel mondial. „Rusia rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților“, nu ezită să afirme liderii din țările membre NATO care mai spun că:
„Acțiunile destabilizatoare ale Iranului afectează securitatea euro-atlantică. Ambițiile și politicile coercitive ale Republicii Populare Chineze (RPC) continuă să ne provoace interesele, securitatea și valorile. Parteneriatul strategic din ce în ce mai aprofundat dintre Rusia și RPC și încercările lor care se consolidează reciproc de a submina și remodela ordinea internațională bazată pe reguli sunt un motiv de îngrijorare profundă. Ne confruntăm cu amenințări hibride, cibernetice, spațiale și alte activități rău intenționate din partea actorilor statali și nestatali“.
(…)
Rusia poartă singura responsabilitate pentru războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, o încălcare flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU. Nu poate exista impunitate pentru abuzurile și încălcările drepturilor omului, crimele de război și alte încălcări ale dreptului internațional de către forțele și oficialii rusi. Rusia este responsabilă pentru moartea a mii de civili și a provocat daune mari infrastructurii civile. Condamnăm în termeni cât mai puternici atacurile oribile ale Rusiei asupra poporului ucrainean, inclusiv asupra spitalelor, pe 8 iulie. Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să-și retragă complet și necondiționat toate forțele din Ucraina, în conformitate cu rezoluțiile Adunării Generale a ONU. Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale de către Rusia a teritoriului ucrainean, inclusiv Crimeea. De asemenea, solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele din Republica Moldova și Georgia, staționate acolo fără acordul lor.
Rusia încearcă să reconfigureze în mod fundamental arhitectura de securitate euro-atlantică. Amenințarea pe toate domeniile pe care Rusia o reprezintă NATO va persista pe termen lung. Rusia își reconstruiește și își extinde capacitățile militare și își continuă încălcările spațiului aerian și activitățile provocatoare. Suntem solidari cu toți Aliații afectați de aceste acțiuni. NATO nu caută confruntare și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia. Rămânem dispuși să menținem canale de comunicare cu Moscova pentru a reduce riscul și a preveni escaladarea.
Condamnăm retorica nucleară iresponsabilă și semnalizarea nucleară coercitivă a Rusiei, inclusiv staționarea anunțată a armelor nucleare în Belarus, care demonstrează o postură de intimidare strategică. Rusia și-a sporit dependența de sistemele de arme nucleare și a continuat să-și diversifice forțele nucleare, inclusiv prin dezvoltarea de noi sisteme nucleare și prin desfășurarea de capacități de lovitură dublă cu rază scurtă și medie de acțiune, toate acestea reprezentând o amenințare tot mai mare pentru Alianță. Rusia a încălcat, implementat selectiv și a renunțat la obligațiile și angajamentele de lungă durată privind controlul armelor, subminând astfel arhitectura globală de control al armelor, dezarmare și neproliferare. Ne opunem oricărei plasări de arme nucleare pe orbită în jurul Pământului, care ar încălca articolul IV din Tratatul privind spațiul cosmic și ar amenința grav securitatea globală. Suntem profund îngrijorați de utilizarea raportată a armelor chimice de către Rusia împotriva forțelor ucrainene.
Documentul integral poate fi citit pe https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_227678.htm

Magda Colgiu-David, Cotidianul

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.