Nicu Alifantis la 70 de ani

Nicu Alifantis la 70 de ani

Muzician, actor, poet, cântăreț și compozitor român de muzică folk și muzică de teatru, Nicu Alifantis împlinește astăzi 70 de ani.
Născut la 31 mai 1954 la Brăila, Alifantis provine din părinți greco-macedoneni. Mama sa, Evdocsia, era aromâncă, iar tatăl său, Menelaus, grec.
Artistul debutează scenic în anul 1973, iar în 1975 este angajat la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. În 1976, casa de discuri Electrecord îi editează primul material discografic, Cântec de noapte, cu patru piese.
După armată devine membru al Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu, și participă la majoritatea „întâmplărilor artistice”.
Nicu Alifantis: „Să-ți dedici 50 de ani din viață întru totul meseriei e o nebunie”
Între 1973 și 2002 a susținut 4.036 concerte.
În 1995, fondează grupul Alifantis & Zan, ca trupă de studio pentru albumul său Voiaj. În 1996, după înregistrarea albumului Nichita, Zan devine o trupă de proiecte din care mai fac parte: Virgil Popescu (chitară bas, voce), Sorin Voinea (claviaturi, voce), Răzvan Mirică (chitară electrică și acustică, sitar, mandolină, voce), Relu Bițulescu (baterie).
În aprilie 1999 înființează Fundația Nicu Alifantis cu scopul de a promova „proiecte artistice în care valoarea, forța și autenticitatea vor fi primordiale”.
Puțini știu însă că Alifantis a avut șapte roluri în piese de teatru și două în filme.
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Nicu Alifantis la data de 10 decembrie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.