Roboţi în diferite forme, laboratoare de experimente, invenţii diverse şi standuri care prezintă funcţionarea unor autovehicule, inclusiv capul tractor al unui TIR şi o maşină de curse, vor fi prezentate la ediţia din acest an a Nopţii Cercetătorilor Europeni, manifestare ce va avea loc vineri seara la Facultatea de Inginerie Hunedoara (FIH).
Evenimentul este organizat de instituţia de învăţământ superior în colaborare cu Asociaţia Corneliu Group, coordonată de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul filtrelor de aer ce reduc consumul de carburant la autovehicule.
„Anul acesta vom prezenta o diversitate de lucruri bazate pe cercetare, pentru că, trebuie să recunoaştem, cercetarea există în orice. O să avem un laborator de roboţi şi un laborator de experimente al Liceului Traian Lalescu din Hunedoara, coordonate de profesorul Mircea Nistor. Centrul Judeţean de Excelenţă prezintă câţiva roboţi autonomi, iar chimia va fi reprezentată de elevii de la Casa Ştiinţei, în experimente de laborator gândite de profesorul Tiberiu Stroia. Cred că sunt cele mai interesante laboratoare pe care le avem”, a declarat inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, cadru didactic în cadrul FIH.
Cei curioşi vor putea urmări în laboratorul de motoare al facultăţii un stand didactic interactiv în care va fi prezentat modul în care lucrează autovehiculele moderne, tot ceea ce înseamnă mecatronica unui automobil şi procedura de diagnosticare a defectelor acestora.
„Este foarte interesant să vezi interiorul unui autovehicul, deoarece aceste lucruri nu se pot observa în condiţii normale. Vom mai aduce şi cap tractor al unui TIR şi vom prezenta o maşină în dezvoltare, aşa cum diferă ea de o maşină de competiţie”, a menţionat Birtok Băneasă.
Potrivit acestuia, participarea elevilor şi studenţilor la manifestări de genul Nopţii Cercetătorilor Europeni este importantă pentru tineri în contextul educaţiei nonformale. Aceştia îşi pot dezvolta abilităţi utile într-o viitoare carieră profesională.
„În cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, din care face parte şi Facultatea de Inginerie Hunedoara, se pune accent pe educaţia nonformală, pe activităţile destinate acestui mod de învăţare. Personal, îmi place să o numesc ‘Fun Education’ pentru că studenţii, dar nu numai ei, ci şi elevii de liceu sau cei mai mici, se pot implica în astfel de acţiuni alături de colegii, prietenii şi profesorii lor, dezvoltându-şi noi cunoştinţe, dar şi respectul, încrederea în sine şi, cel mai important, munca în echipă. Un viitor angajator o să vadă din CV-ul lor că aceştia sunt oameni creativi, care pot lucra în echipă şi este clar că vor avea joburi foarte bine plătite”, a afirmat inventatorul.
Noaptea Cercetătorilor Europeni mai include expoziţii de grafică, desen, pictură, portretistică, autoturisme clasice, ample prezentări din diverse domenii precum: siguranţa persoanelor, comunitate, proprietatea intelectuală sau călătorii.
Evenimentul se va desfăşura în toate spaţiile FIH, vineri, între orele 17,00 şi 22,00, iar accesul publicului este liber.
Sursa: AGERPRES
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.