Ultima zi a lunii ce abundă în legume, fructe și recolte de tot soiul, luna lui Gustar, a fost și o zi plină de evenimente de tot felul în județul Hunedoara. Au fost: La Hațeg „Zilele Orașului”; cea de-a XIV-a ediție a Festivalului, reenactorilor; DacFest „Sub Semnul Lupului”, la Măgura Uroiului, lângă Simeria; la Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” a fost „Noaptea muzeelor la sate” eveniment aflat la a doua ediție.
Fain și iar fain, Oamenii de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva au făcut ca evenimentul propriu zis, cu ajutorul și implicarea comunității,- adevăratul patrimoniul cultural local – să prinză viață transformându-se într-o adevărată sărbătoare locuitorilor și a celor prezenți la faptul consemnat din Binținți (nu pot să scriu „Aurel Vlaicu s-a născut în localitatea Aurel Vlaicu”).
„Noaptea Muzeelor la Sate” este organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, inedita nocturnă muzeală urmărește descoperirea unui spațiu rural neștiut, din România, care adăpostește sute de case memoriale, muzee și colecții etnografice, cetăți, biserici monument istoric, colecții de artă religioasă etc., toate cu un excepțional potențial educativ.
La Binținți au fost aduse în fața publicului pasionat de istorie, dar nu numai, expozițiile permanente și temporare dedicate vieții și activității inventatorului din Complexul Memorial „Aurel Vlaicu”.
Tot aici a avut loc vernisajului expoziției de pictură și desen semnate de către Alisa Petra Barbu „Interferențe”. invitând publicul iubitor de frumos să admire lucrările unei artiste în devenire. Petra este elevă în clasa a VI-a la Liceul teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie. A studiat doi ani de desen în atelier, îndrumător fiind profesorul Flavius Ivan.
„Condusă de impulsul de a explora domeniul Artelor Plastice, exersează cât de des îi permite timpul ca să învețe să deseneze și să folosească culorile de acuarelă sau de tempera. Desenele Petrei sunt realizate în creion, grafit și în acuarelă pe hârtie și abordează teme comune pentru studiul naturii statice, al portretului și peisaje inspirate de zona unde locuiește.
Tânăra noastră talentată se inspiră din universul personal, din sânul comunității și, pentru a marca această zi atât de importantă în satul natal, a redat portretul lui Aurel Vlaicu – personalitate marcantă a aviației românești, dar și o reprezentare a înălțării spre cer a primului aparat de zbor realizat de „Zburător”. Petra e fascinată de lumea artei și a portretizat și alte personalități ale lumi artistice precum cele 2 portrete ale artistei mexicane Frida Kahlo și portretul lui Dali, iar în altă lucrare în creion, e inspirată de opera „Domnișoara Pogany” a inegalabilului sculptor Constantin Brâncuși. Alisa Petra Barbu este o tânără foarte talentată și merită toată susținerea pe care i-o putem oferi.”, transmitea artista plastic și muzeograf la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva Loredana Diana Pantea.
Copiii au devenit pentru o seară detectivi la muzeu, au colorat la atelierul de pictură, au confecționat aparate de zbor din hârtie. Concertul de muzică corală și recitările partenerilor evenimentului, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu – Grădinița P.N. Aurel Vlaicu și Parohia Ortodoxă Aurel Vlaicu; muzica folk în interpretarea lui Teo Emanoil; plăcinte fabulos de gustoase aduse de organizatorii și locuitoarele satului au transformat, fie și numai pentru câteva ceasuri, oamenii necunoscuți până atunci în buni prieteni.
Istoria orală a comunității a fost dezvăluită și în seria de reportaje cu mărturii despre zborurile sale în filmul documentar „Aurel Vlaicu – Scene din spatele filmului”.
„Cu acest prilej îi așteptam pe toţi cei care doresc să-l cunoască pe celebrul inventator la el acasă, să petreacă o seară specială cu povești, cu amintiri, cu istorii despre impresionanta sa activitate. În filmarea prezentată au fost văzuți o parte dintre oamenii din sat care povestesc despre evenimentele din timpul filmărilor peliculei „Aurel Vlaicu”, 1977, regia Mircea Drăgan, dar nu numai. Proiectul a fost realizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, prin Secția de Istorie și Arte”, specifică dr. Georgeta Deju, șef serviciu al Secției de Istorie și Artă de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.
Seara s- a încheiat în tihnă, cu vizionarea filmului „Aurel Vlaicu”.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.