CulturăO mână de ajutor pentru istorie

O mână de ajutor pentru istorie

Bălăriile au invadat câteva vestigii arheologice din satul Rapoltu Mare. Sunt bunuri de patrimoniu care merită să fie puse în valoare și în circuitul turistic. În data de 28 octombrie 2023 (sâmbătă), începând cu ora 10, se organizează o acțiune de voluntariat la Biserica Reformată (Ungurească) din Rapolt, pentru a face curățenie în jurul acesteia. Este nevoie de oameni (cu mănuși de protecție) și unelte (greble, furci, drujbă, trimer).

Biserica reformată este cel mai vechi monument de arhitectură din satul Rapoltu Mare și are în cimitirul vechi monumente funerare de epocă romană care merită să fie puse în valoare și în circuitul turistic împreună cu biserica.

Potrivit arheologului Marius Barbu, biserica reformată a fost construită și cu ajutorul unor materiale de origine romană, „recuperate”, cel mai probabil, din cadrul ruinelor ce se găseau pe terasa cunoscută sub numele La Vie. „Alături de numeroase blocuri de piatră fasonate și de materiale tegulare romane, pot fi identificate și trei monumente sculpturale antice. Este vorba despre un fragment de altar, o cornișă de aedicula și un leu funerar. Aceste elemente par să indice existența unei necropole romane în apropiere, cimitir care a deservit, cel mai probabil, villa romană din vecinătate. Reutilizarea celor trei monumente romane în cadrul bisericii reformate din Rapoltu Mare, precum și celelalte materiale de construcții de origine romană, observate în zidurile aceluiași locaș de cult, indică faptul că, în momentul ridicării construcției medievale, existau în apropiere ruine antice, ce au putut constitui o sursă de spoliere bună, ieftină și la îndemâna beneficiarilor acestei clădiri. Identificarea sitului roman de la Rapoltu Mare – La Vie, la doar câteva sute de metri depărtare, ne îndreptățește să credem că, cel mai probabil, toate aceste spolii au fost extrase de aici. Deși necropola așezării romane mai sus amintită nu a fost încă identificată prin săpături arheologice, microrelieful zonei, dar și cercetările perieghetice și non-invazive conduc spre plasarea acesteia pe terasa aflată la est de villa. Caracterul funerar a cel puțin două dintre elementele descrise în acest articol, întăresc această ipoteză, biserica reformată din Rapoltu Mare fiind amplasată în imediata vecinătatea a acestei terase”, scrie arheologul Marius Barbu în lucrarea „Piese sculpturale de epocă romană reutilizate în satul Rapoltu Mare, jud. Hunedoara. 1. Biserica reformată”.

Voluntarii care vor participa la acţiunea de sâmbătă au ocazia să „guste” din povestea  monumentelor de la Rapolt, dar şi din gulaşul pe care îl oferă preotul reformat.  „Vă rugăm să anunțați până joi, 26 octombrie, care doriți și puteți participa, la responsabilii de acțiune: Angelica Bălos (tel. 0726760725) și Tenzi Ștef (tel. 0723736920)”.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.