O revoltă și niște manevre

O revoltă și niște manevre

Nu știu ce-ați înțeles din aceste proteste care continuă. Dacă ați fi avut timp și răbdare să ascultați propozițiile mînioase ale transportatorilor și ale agricultorilor, difuzate mai mult fragmentar, ați fi înțeles repede că situația unor importante categorii sociale este complicată și dă în clocot, că viața oamenilor a ajuns la limita suportabilității și că starea generală a economiei este mult mai proastă decît zice Ciolacu. Dacă ați fi urmărit Antena 3 CNN, dimpotrivă, ați fi aflat că lucrurile nu stau chiar așa. Sau că protestul nu este clar. E drept că de la versiunea românească a postului american nu aflați nimic nici despre nenorocirile și dramele societății americane, necum despre ce belele au transportatorii și agricultorii din România. Vorba pupezei instalată la conducerea postului, ce probleme au transportatorii că pînă mai ieri-alaltăieri nu aveau nimic?
A fost jucată opereta „Confuzie și ironie”. Ba că protestul este ilegal, că nu are autorizație, că asociațiile recunoscute nu participă, că nu au reprezentanți, că nu vor să meargă la negocieri, că nu au revendicări clare, că verzi și uscate, numai despre situația dramatică a nemulțumiților nu s-a discutat nimic.
Deontologie curată de organ guvernamental!
Adevărul este că CNN-ul românesc al lui Dan Voiculescu s-a șmecherit în politica lui editorială. Ține partea PSD-ului și a PPUSL ca și cum le-ar lua la întrebări. Orb să fii să nu vezi (inclusiv la încasări) că la pupitrul postului stă mîna în mănuși de mătase a lui Dan Voiculescu. De cum apare o problemă, că trăznește, că ia foc, că se sinucid unii sau că iau foc clădiri, CNN-ul convoacă qvartetul (qvintetul) postului ( Sabina Iosub, Răzvan Dumitrescu, Radu Tudor, Ciuvică și, pentru contrast, Mircea Badea – după disponibilități) și fie îngroapă cazul, fie îl umflă, fie îl trag pe partea care trebuie și țin hangul lui Ciolacu și al PSD-ului.
Finuț, nevoie mare, adevărul se scurge printre întrebări și exclamații și te trezești în alt subiect. Cică RAAPPS restaurează o casă în strada Gogol, lîngă fosta vilă a lui Traian Băsescu și nu se știe pentru cine s-o pune de alt aranjament? Parol, nenorocire mare și șmecherie cumplită! Asta-i problema națiunii, nu dezorganizații ăia blocați la Chiajna, care nu vor să stea de vorbă cu prefectul de București, și dînsul, organ și doxă mare, dirijor în economia României, a Europei și a regiunii Balcanilor!?
Aceeași operetă cu perspectivă confuză și plină de strîmbe a fost montată și la Mincinoșii TV (România Tv) și Digi 24, organe de serviciu în caz de alarmă și pericol. Cum-necum, cu jandarmii, cu un negociator mieros și bucălat gata să gîdile protestatarii la subsuori, cu televiziunile scoase și ele la minimalizat, manevra de împachetat revolta transportatorilor și agricultorilor a fost împachetată deocamdată în pene, puf și fulgi de gîscă. Și manevra a izbutit. Revendicările au fost puse sub semnul îndoielii, subliniate cu roșu ca la corigenți, iar protestul ținut departe, la periferie. Ba a și fost transformat în program de umor, de Benny Hill, de Gîgă la microfon, prin confuzia lui Cosmin Prelipceanu de la Digi 24. Atoateștiutorul patinator pe știri credea că vorbește cu „superiorul” și se chinuia să ajute un cetățean să transmită ceea ce toată presa din țara noastră ar fi trebuit să spună.
Că protestatarii au probleme și trebuie ascultați.
Foamea de popularitate și susținători i-a adus în scenă pe George Simion și pe Diana Șoșoacă. Amîndoi au crezut că dacă se aruncă în ciorbă și plutesc nițel pe valuri se aleg cu ceva foloase de imagine. Și amîndoi s-au ales cu fluierături, ajutînd organele să pună cîte un semn de întrebare pe această expresie a nemulțumirii oamenilor:
-Nu v-am spus noi?

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.