CulturăObștea Mănăstirii Prislop are o nouă stareță

Obștea Mănăstirii Prislop are o nouă stareță

Măicuţa Veniamina Lazăr a fost instalată stareţă la Mănăstirea Prislop printr-o slujbă de  hirotesie oficiată de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, în biserica așezământului monahal, joi, 11 ianuarie 2024.

La slujbă au fost prezenți Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preacuviosul Părinte Visarion Neag, exarhul așezămintelor monahale hunedorene, Părinții slujitori, monahiile și surorile mănăstirii.

„Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a rostit un cuvânt în care a explicat că cei ce primesc diferite slujiri în Biserică își împlinesc cu adevărat menirea și lucrarea în momentul în care au maturitate duhovnicească și smerenie încât să se predea, pe sine și pe cei pe care îi au sub păstorire, voii lui Dumnezeu. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat, atât pe maica stareță, cât și obștea mănăstirii, să cheme în rugăciune ajutorul lui Dumnezeu și mijlocirea sfinților ocrotitori ai mănăstirii”, informează Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Parastas pentru fosta stareță Pavelida

Tot joi, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit împreună cu Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu și cu soborul de preoți, slujba Parastasului pentru stavrofora Pavelida Munteanu, stareță a Mănăstirii Prislop, la 40 de zile de la trecerea la cele veșnice. Slujba a fost oficiată în biserica așezământului monahal, în prezența obștii mănăstirii și a credincioșilor veniți să se roage pentru odihna sufletului celei ce a fost stareță la Mănăstirea Prislop timp de peste 37 de ani.

„Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a rostit un cuvânt de învățătură prezentând câteva modele de viețuire monahală, între care și Sfântul Cuvios Teodosie, începătorul vieții de obște din Palestina, pomenit în această zi, și explicând că monahul este dator să împlinească, cu smerenie, râvnă și responsabilitate, voia lui Dumnezeu și ascultarea la care este rânduit. Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a amintit în cuvântul său de pilda slujirii și a ostenelii prin care maica stareță Pavelida s-a nevoit în cei peste 70 de ani de viețuire monahală, iar apoi a îndemnat obștea așezământului monahal să rămână unită, în comuniunea dragostei, împlinind râvna și făgăduința arătată la alegerea slujirii monahale”, anunţă Episcopia.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire la mormântul stavroforei Pavelida, aflat în cimitirul așezământului monahal, în apropierea mormântului Preacuviosului Părinte Arsenie Boca.

Foto: Episcopia Devei şi Hunedoarei

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.