OMV Petrom și ROMGAZ încep forajul pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

OMV Petrom și ROMGAZ încep forajul pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

OMV Petrom și ROMGAZ au anunțat începerea forajului pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino. Acestea sunt situate în perimetrul Neptun Deep, la 160 de kilometri în largul Mării Negre. Conform estimărilor, prima producție de gaze naturale este așteptată în 2027, iar odată atins platoul de producție, Neptun Deep va contribui cu aproximativ 8 miliarde de metri cubi anual la producția României.
Proiect strategic pentru securitatea energetică
Reprezentanții celor două companii subliniază importanța strategică a acestui proiect pentru România. „Începerea forajului este un reper important pentru progresul proiectului Neptun Deep – un proiect de importanță strategică pentru România. Prin dezvoltarea acestui proiect, România își poate asigura necesarul de gaze naturale din surse interne și va deveni un jucător important pe piața europeană. În plus, proiectul are o contribuție pozitivă în economia românească – se estimează că va aduce venituri de circa 20 miliarde de euro la bugetul de stat, pe durata de viață a proiectului. Depunem toate eforturile pentru a implementa proiectul Neptun Deep în condiții de siguranță și eficiență, astfel încât să avem primele livrări de gaze în 2027”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

În acest sens, Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru Explorare și Producție, a precizat: „Suntem entuziasmați să trecem la următoarea etapă a proiectului Neptun Deep, respectiv forajul celor zece sonde care vor asigura producția de gaze naturale, din care patru pe zăcământul Pelican Sud și șase pe zăcământul Domino. Prima sondă va fi forată pe zăcământul Pelican Sud situat în ape cu adâncime de circa 120 de metri, rezervorul de gaze fiind situat la circa 2000 de metri sub fundul mării. Estimăm că lucrările de foraj pentru cele zece sonde vor dura până în trimestrul patru din 2026.”

Importanța proiectului pentru ROMGAZ

Din partea ROMGAZ, directorul general Răzvan Popescu a evidențiat rolul esențial al acestui proiect în strategia companiei: „Începerea lucrărilor de foraj reprezintă atingerea unui obiectiv esențial în dezvoltarea proiectului. Neptun Deep este de importanță strategică pentru ROMGAZ, dovadă fiind semnificația sa deosebită în ponderea investițiilor grupului. Finalizarea acestui proiect investițional şi punerea sa în producţia comercială începând cu anul 2027 va consolida profilul grupului ROMGAZ pe piaţa energetică din România şi din regiune, atât pe dimensiunea producţiei de gaze naturale, dar şi pe segmentele de furnizare şi de producţie de electricitate.”

Aristotel Jude, director general adjunct S.N.G.N. ROMGAZ S.A., a subliniat că „Începerea forajului sondelor din Neptun Deep înseamnă primele operațiuni-cheie în largul Mării Negre și reprezintă îndeplinirea programului de dezvoltare-exploatare, o dovadă a respectării cu stricteţe de către cei doi co-titulari ai proiectului a calendarului de lucrări.”

Tehnologii avansate și infrastructură modernă

Structurile de ancoraj pentru Pelican Sud au fost instalate utilizând tehnologia CAN-ductor de la Neodrill, menită să reducă impactul asupra mediului. Forajul va fi realizat cu unitatea mobilă de foraj Transocean Barents, iar serviciile integrate de foraj vor fi asigurate de Halliburton Energy Services Romania și Newpark Drilling Fluids Eastern Europe. Platforma offshore de producție va funcționa la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului, iar sondele vor fi operate de la distanță printr-o replică digitală.

În paralel cu operațiunile de foraj, continuă lucrările la platforma de producție, infrastructura subacvatică, stația de măsurare a gazelor naturale și nava suport pentru producție. OMV Petrom și ROMGAZ investesc împreună până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.