A revenit aceea perioadă din an în care mă pregătesc să fac bilanțul anilor trecuți. Clasez deoparte ce a fost bun, ce bine ar fi să rămân cu învățăturile din rău, o să-mi trag o țâră sufletul și merg mai departe, nu se poate altcum.
De suntem sinceri, Orăștia seamănă zilele acestea cu ea însuși, mereu pe buza unei apocalipse – mai mici ori mai mari -, picurând speranțe sau lacrimi, gata să-ți ia răsuflarea prin istoria-i îndelungă ori, să-ți cada în cap prin cotidian. Forțând mereu zona de confort, ținându-te în alerta, măsurându-ți pașii, promițând noi și noi surprize. Trăim aici într-o stupoare generală, care dă de la glume și ironii, la enervări. Însă în Orăștie poți auzii povești de neuitat ori poți face fotografii impresionante, „după posibilități, coane Fănică… Ce să zici? Famelie mare, renumerație mică, după buget!”. Și, poate, să ne dezmorțească puțin din inerția comodității. Orice ar aduce schimbătoare vreme, Orăștia e tot Orăștie și atât, mereu și nu degeaba „învățam din greșeli” întru atât de mult încât mereu le repetăm, însă de…, pentru edilitate munca repetitivă-i sănătoasă și dă rezultate. Că-s bune, că-s rele, marele avantaj al vremurilor în care trăim este că putem vedea aproape instant aceste rezultate, trăiască internetul, și ne rămâne zicerea de la Daci: „Atât s-a putut”.
Însă ne amintim, din când în când, de oraș.
Că mai este de lucru peste tot prin împrejur nu mai pun la socoată că mă apucă damblaua și nu mai știu ce să cred ca să scap de un nou tic verbal. După „m-am săturat”, și „nu ne mai facem bine” a venit rândul inevitabil, la „atât s-a putut”. Parcă-i viitorul perfect și sumbru al lui „las’ că mere ș-așa rău”.
Fotografiile din articol sunt din perioada 1955-1995.
Surse foto: www.delcape.net, Adrian Secui, fototeca personală.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.