CulturăOrăştie. Rugăciunea pentru Unitatea Creştinilor

Orăştie. Rugăciunea pentru Unitatea Creştinilor

Parohia Greco-Catolică „Sf. Ilie Tezviteanul” din Orăştie a fost gazda, duminică 21 ianuarie 2024 de la ora 18.00, s-a celebrat, în comuniune cu alte Biserici creștine din oraș. La ziua de unitate în rugăciune din „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor” au participat reprezentanții cultelor Evanghelic, Reformat, Romano-Catolic, Greco-Catolic din Orăștie și din fostul Protopopiat Greco-Catolic, Cugir.

Eveniment anual organizat la nivelul întregii lumi de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor împreună cu Consiliul Mondial al Bisericilor (organism central al mișcării ecumenice, format în prezent din 349 de Biserici care provin din mai mult de 110 de ţări din toate continentele). Tema propusă în acest an de un grup ecumenic din Burkina Faso, coordonat de comunitatea locală Chemin Neuf, este: „Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău … şi să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Luca 10,27).

Să ne unim în dragoste și rugăciune, părea să fie Moto-ul seri și așa a fost. Concetățeni de diverse etnii – Germani, Maghiari, Români – și diverse culte ale aceleiași Religii Creștine – Evanghelici, Greco-Catolici, Reformați, Romano-Catolici – au transpun moto-ul în realitate.

Cum s-a ajuns la reducerea numărului de zile în care comunitățile creștine să fie împreună, nu mai stau să mă întreb, îmi este destul faptul să văd pe afiș O SINGURĂ ZI în locul celor opt cât dura oarecând în Orăștie.

Interogațiile: ce, care, când, cum și de ce, nu-și mai au rostul, vinovat (prin tăcere, neimplicare și inacțiune) sunt eu. Eul generalizat la fiecare.

 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.