Parchetul European condus de Kovesi, percheziții în județul Hunedoara

Parchetul European condus de Kovesi, percheziții în județul Hunedoara

Parchetul European a transmis, astăzi, un comunicat, în care anunță că investighează o posibilă fraudă de 10 milioane de euro din fonduri europene, în județul Hunedoara. 

Reprezentantul Parchetului European din România, sprijinit de polițiștii hunedoreni, a efectuat șase percheziții în județ, de unde au ridicat documente de la un spital și de la o societate de stat. Potrivit unor surse, este vorba de Spitalul Municipal Orăștie și de Societatea Apa Serv Valea Jiului, unde s-au implementat proiecte pe fonduri europene pentru eficientizarea energetică a spitalului, respectiv modernizarea infrastructurii de apă.

Redăm mai jos comunicatul transmis de Parchetul European: 

Într-o anchetă condusă de Parchetul European (EPPO) din București (România), au fost efectuate mai multe percheziții în România și Spania, în cadrul unei investigații privind o fraudă în achiziții publice de 10 milioane de euro care implică Fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii de apă și îmbunătățirea eficienței energetice. 

EPPO din București și oamenii legii au efectuat șase percheziții în județul Hunedoara (România), fiind ridicate documente şi de la un spital şi o firmă publică – beneficiarii fondurilor. O percheziție a fost efectuată și în Andaluzia (Spania), de către EPPO din Madrid.

În vizorul EPPO sunt două proiecte: unul pentru modernizarea infrastructurii de apă în județul Hunedoara, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare al Fondului de Coeziune; și altul pentru îmbunătățirea eficienței energetice la un spital, finanțat din Programul Operațional Regional al Fondului de Dezvoltare Regională. Din probele strânse rezultă că, în cadrul procedurilor de achiziție publică, un grup de firme care a aplicat pentru executarea lucrărilor au prezentat documente și declarații false, în vederea atribuirii contractului. În special, aceștia au atestat că grupul de companii ar include o societate cu sediul în Spania, care deținea cunoștințele tehnice și capacitatea profesională de a executa proiectul – ceea ce era esențial pentru îndeplinirea cerințelor procedurii publice. Cu toate acestea, conform anchetei, compania din Spania nu a îndeplinit de fapt aceste cerințe. 

Trei persoane fizice și două companii sunt cercetate în legătură cu acest caz. Ancheta este în derulare, pentru a se stabili natura și amploarea activităților infracționale suspectate. Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a dispus, de asemenea, sechestrarea unor bunuri în valoare de până la 10 milioane EUR

Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele judecătorești române competente.

Ancheta și perchezițiile au contat pe sprijinul: în România, a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați din București; Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice; Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara (Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara); Inspectoratul General al Poliției Române – Unitatea de Analiză a Informațiilor; și Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara (Brigada Mobilă de Jandarmi Timișoara), iar în Spania, Guardia Civil; Unitatea Tehnica Politie Criminala UTPJ; UOPJ Cadiz; Echipa de combatere a spălării banilor; și Echipa PJ Barbate.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Sursa foto: economedia.ro

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.