Percheziții la Petroșani, într-un mega-dosar de fraudă cu fonduri Start-up Nation

Percheziții la Petroșani, într-un mega-dosar de fraudă cu fonduri Start-up Nation

Polițiștii din Prahova au organizat 30 de percheziții în București și nouă județe, inclusiv în Hunedoara, într-un dosar în care investighează fraudarea banilor alocați prin programul Start-up Nation. În total, ar fi fost creat un prejudiciu de 1,4 milioane de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, Maria Rădulescu, în județul Hunedoara au fost efectuate percheziții în municipiul Petroșani. 

Perchezițiile au mai vizat domiciliile unor suspecți, sediile și punctele de lucru ale unor firme din județele Sibiu, Timiș, Constanța, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Bihor, Cluj, Gorj și municipiul București.

Anchetatorii susțin că în perioada 2018 – 2020, mai multe firme care au obținut bani prin programul Start-up Nation ar fi indus în eroare cu acte false Ministerul Economiei și băncile partenere, cauzând un prejudiciu de 1.428.000 de lei.

„În perioada indicată, persoanele cercetate ar fi preluat mai multe societăți comerciale, care aveau aprobate finanțări prin intermediului unui program național, în sume de 200.000 de lei și TVA (40 mii euro) pentru fiecare societate.

Ulterior, ar fi schimbat sediului social al societății la o singura adresă, concomitent cu schimbarea administratorului societăților.

În vederea derulării programului și obținerii sumelor de bani în baza contractului de finanțare încheiat cu băncile partenere, persoanele implicate ar fi depus la dosarul de finanțare documente justificative (oferte, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare, contracte de închiriere, contracte de muncă, etc.), care atestau doar scriptic îndeplinirea condiţiilor pentru obținerea finanțării”, susține IPJ Prahova. 

După încasarea sumelor de bani, ar fi radiat sediile comerciale ale firmelor folosite sau le-ar fi expirat. Opt persoane au fost conduse la sediul unității de poliție pentru a fi audiate.

Activitățile sunt desfășurate în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. 

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Sibiu și al polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Sibiu, Constanța și Timiș.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.