
Expoziția „Pictură, expoziție retrospectivă acuarelă şi ulei” va marca 70 de ani de la nașterea artistului plastic Valentin Lădar și va fi vernisată pe 07 iunie, ora 19:00, la Sinagoga din Orăștie. Este un cadou pe care artistul plastic îl face iubitorilor de artă plastică, la frumoasa-i aniversare.
Exercițiile plastice ale lui Valentin Lădar sunt descrise de criticul de artă Margareta Catrinu ca:
„Bucuria întâlnirii cu pictura lui Valentin Lădar, cu lumea sa de culoare, s-a completat impresionant cu prezența în expoziție a publicului său din Orăștie, colegi profesori, foști elevi, prieteni, alți creatori din zonă. Au venit din iubire să fie alături de artistul pe care-l apreciază și de a cărui artă s-au bucurat ani de zile.
Varietatea tehnicilor și organizarea expresivă a spațiului expozițional i-au permis artistului să expună și câteva acuarele (Cai, Crengi, Portrete, etc.) care completează fericit «portretul» interior al pictorului. Însă autoportretul artistului, concentrează parcă tot crezul său artistic, deschizând prin motivele-simbol îngerul, fondul roșu, casa de sticlă și privirea adâncită în spatii eterice, meditative, noi drumuri ale căutrilor atât de alese ale artistului Valentin Lădar.
Artistul Valentin Lădar a ales după sufletul său o opțiune pentru o exprimare colorată a bucuriei de «a fi», într-o lume unitară, o lume cu un Dumnezeu apropiat, care lucrează creator prin noi și pentru noi, învăţându-ne iubirea, nădejdea, încrederea în destinul nostru binecuvântat. Răspunsul este o adevărată meditație vindecătoare de boli ale absurdului, de frici de tot felul sau de «singurătăți» maladive. Și, nu în ultimul rând, creația pictorului Valentin Lădar ne oferă promisiuni ale exercițiilor sale plastice, deschise unor noi viziuni dinamice, sintetice…, dar purtând aceleași valori de continuitate, de luminozitate și echilibru specifice apartenenței culturale autohtone.”
Expoziția va rămâne deschisă în perioada 07-12 iunie, între orele 17:00-19:00.
Biografie Valentin Lădar
S-a născut la 06 Iunie 1954 în Orăștie. Valentin Lădar provine din familia reputatului preot sas și totodată unul dintre cei mai citați medieviști transilvăneni, Albert Amlacher. Parcurge școala primară și ciclul liceal la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din localitatea natală, promoția 1973. Valentin Lădar a studiat artele plastice la București, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din capitală, secția „desen”, clasa profesoarei, pictoriță și monumentalistă Rodica Lazăr, între 1975-78, lucrând în paralel studii libere cu maestrul Aurel Nedel, apoi, Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, secția de „pedagogia artei”, 2004-2005.
Cu siguranță, lecțiile generoase ale „școlii” maestrului Ciucurencu, dar și contactul, prietenia și colaborarea cu pictorul Aurel Nedel l-au susținut în anii de început ai activității sale, rămânând apoi valori culturale de suflet pentru evoluția sa ulterioară.
Profesor de desen la Scoală Generală din Ghelari, jud. Hunedoara, între anii 1978 și 1985, ca în perioada 1985-1990 să lucreze la Muzeul Etnografic din Orăștie, conservator. Este profesor de desen la Școala Generală nr. 2 (Dominic Stanca), 1990 -2001. Ca din 2001 până la pensionare să insufle dragostea pentru desen predând la Gimnaziul „Dr. Aurel Vlad” din localitate.
Este membru activ al Uniunii Artiștilor Plastici din 1978, filiala Deva-Petroșani, iar ca profesor de educație plastică în Orăștie, bucură o întreagă comunitate cu creația și expozițiile sale, educând și promovând valorile metaforice ale artei, ale picturii. (Expoziții personale la Deva, Orăștie, dar și în Austria-Rust, Germania-Helmstedt sau Franța-Le Noirmont). A participat la tabere de creație, la expoziții de grup și a realizat lucrări de artă monumentală în Orăștie și nu numai.
Alături de pictorul Aurel Nedel am participat la realizarea a două lucrări de artă monumentală (placaj ceramic din gresie smălțuită). U na fiind „Strămoșii”, montată în zona centrală a Orăștie. O aprecierea pe care o făcea maestru Aurel Nedel: „Valentin Lădar, orice meserie ar fi avut ar fi făcut-o foarte bine!”
În 1989, într-un proiect colectiv al filialei Deva, am participat la restaurare pictură murală în Tg. Jiu.
Lucrări de decoraţie interioară (pictură murală) după proiecte proprii în Școala Ghelari (1981), Spitalul Municipal Orăștie (1987) şi Școala Germană Deva (1997).
Maestrul Valentin Lădar a mai participat cu lucrări de pictură la expozițiile itinerante organizate în ţară de Uniunea Artiştilor Plastici din România, pictură de şevalet (tablouri ulei/pânză). A participat la tabere de creaţie, la expoziţii de grup şi a realizat lucrări de artă monumentală.
În paralel, participă la expoziţii colective din ţară si străinătate.
Are lucrări în colecţii particulare şi de stat din ţară ca şi în Germania, Austria, Elveţia, Italia, Rusia, SUA, și multe altele.
Închei această prezentare cu răspunsul ce l-am primit oarecând la întrebarea: „Aveţi aici multe frânturi de suflet cum de… de unde poftă de muncă, când la noi se zice că tot lucrul începe cu o pauză?”
Răspuns: „Da, este şi asta adevărat, dar cei de la care am preluat proverbul (saşi), îl termină întotdeauna cu eficienţă. Diferenţa se vede foarte repede, dacă faci ceva se vede că ai făcut. Dacă stai se vede că ai stat şi atunci ai dispărut din vitrină. Măcar atâta lecţie trebuie să pricepem din aşa zisul capitalism, după care am tânjit atâta. Munca e sigura variantă ca să poţi, mai la urmă, face un mic bilanţ şi atunci poţi spune sigur, asta şi asta s-au întâmplat, asta şi asta le-am făcut”, îmi spunea pictorul.
La buni și plini de împliniri ani, Valentin Lădar!
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.