Pistoale Beretta, produse la Cugir de anul viitor

Pistoale Beretta, produse la Cugir de anul viitor

de Cosmin Pam Matei


Primele pistoale Beretta produse pe teritoriul României vor fi asamblate la Uzina Mecanică (UM) Cugir până cel târziu în martie 2025. Directorul general al uzinei, Mircea Trifan, a declarat că până la finalizarea proiectului vor fi montate 3.000 de pistoale de 9 mm și 3.000 de arme de asalt calibrate la 5,56 mm, în decursul unui an.
„Anul viitor, maxim în martie, o să fie ieșit primul pistol,” a afirmat Trifan. În acest moment, șase angajați ai uzinei sunt deja în Italia pentru a se specializa, iar echipamentele necesare pentru linia de producție au început să sosească la Cugir.
Asamblare acum, producție completă în viitor
Proiectul inițial presupune asamblarea componentelor furnizate de partenerul italian. Planul pe termen lung este ca UM Cugir să producă local atât componentele pentru pistoalele Beretta, cât și cele pentru armele de asalt. „După ce se va termina proiectul acesta, va continua cu producția de componente, și de pistol, și de armă de asalt, aici în fabrică,” a explicat Trifan, subliniind că acest parteneriat strategic reprezintă un pas important pentru modernizarea industriei de apărare din România.
Un proiect întârziat, dar esențial
Proiectul Beretta a avut un parcurs sinuos, fiind amânat de mai multe ori înainte să fie repornit în 2023. Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, anunța în primăvara anului trecut că hala dedicată proiectului este pregătită, iar primele operațiuni ar fi trebuit să înceapă în august 2023. Întârzierile în livrarea echipamentelor și procesul de instruire a angajaților au decalat însă termenele inițiale.
„Am adus Beretta aici, unde lumea se pricepe să facă arme și este mult mai ușor,” spunea ministrul Oprea în 2023. El a criticat deciziile anterioare care au mutat proiectul între mai multe locații și au întârziat implementarea acestuia.
Sprijin guvernamental și investiții strategice
În decembrie 2023, Guvernul a aprobat o prelungire cu 1 an și 6 luni a Acordurilor de compensare între Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială și Compania Națională ROMARM S.A., permițând transferul de tehnologii și licențe către UM Cugir până la 29 iunie 2025. Această măsură a fost esențială pentru finalizarea colaborării cu Beretta, consolidând poziția României în industria europeană de apărare.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.