Polițiști puși pe drumuri de farsa unui copil de 10 ani. Părinții au fost sancționați

Polițiști puși pe drumuri de farsa unui copil de 10 ani. Părinții au fost sancționați

Un devean de 47 de ani a anunțat polițiștii despre un posibil minor abuzat de către propriul tată. Acesta le-a spus oamenilor legii că a fost sunat de un copil, care i-a cerut un număr de telefon de la Protecția Copilului, pe motiv că tatăl său îl agresează.
„La data de 06 iunie 2024, în jurul orei 22:00, Poliția Municipiului Deva a fost sesizată de un bărbat în vârstă de 47 de ani, din municipiul Deva, cu privire la faptul că a fost apelat telefonic de către o persoană ce părea a fi un minor, care l-a întrebat dacă poate să îi comunice un număr de telefon de la «Protecția Copilului», pentru că a fost agresat fizic de către tatăl său, fără a preciza, însă, cum se numește sau unde se află. 
Bărbatul de 47 de ani i-a recomandat minorului să apeleze numărul de urgență 112, moment în care, în cadrul discuției a intervenit și tatăl minorului, care i-a adresat injurii și l-a întrebat pe minor cu cine vorbește la telefon, după care convorbirea s-a întrerupt”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara. 
Ca urmare a activităților desfășurate, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Deva au identificat apelantul, un minor în vârstă de 11 ani, din orașul Petrila, care a recunoscut faptul că, aflându-se cu un prieten în vârstă de 10 ani, a apelat un număr de telefon „la întâmplare” pentru a face o farsă, conținutul apelului fiind o informare falsă, acesta nefiind victima niciunei infracțiuni. Totodată, polițiștii l-au identificat și pe tatăl apelantului, un bărbat în vârstă de 35 ani, din orașul Petrila, care a declarat că nu avea cunoștință despre cele întâmplate și nu și-a agresat fiul sub nicio formă.
„Părinții celor doi minori vor fi sancționați contravențional, pentru neluarea măsurilor de supraveghere ale minorilor. 
Deși în acest caz nu a fost apelat numărul de urgență 112, polițiștii atrag atenția cu privire la faptul că apelurile false la 112 sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate”, a precizat IPJ Hunedoara. 
Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, se pedepsește cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității”. 
Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent sau, mai grav, fals, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!
Sursa foto: Digi24.ro
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.