Povești de acasă – Orăștia culturală

Povești de acasă – Orăștia culturală

În dorința de a omagia o parte a Oamenilor din Ținutul Orăștiei, semnatarul acestui articol, împreună cu mai mulți concetățenii, am reușit să atragem atenția orăștienilor și nu numai cu o suită de manifestări culturale, sub egida „Fără cultură suntem doar un cult hrănit de ură”. Ne doream să organizăm opt evenimente, nu a fost să fie, am organizat mai multe.

Deci au mai fost:

La momentul echinocțiului de primăvară la Biblioteca comunală din Romos. Sub moto-ul: „Un copil care citește va deveni un adult care gândește. Acesta e doar unul din motivele pentru care fiecare copil merită să citească i se cuvine o carte din bibliotecă.” Împreună cu partenerul Adrian Secui am  prezentat cartea „Oamenii din Ținutul Orăștiei – Călindaru’ Foii Interesante”, elevilor școlii gimnaziale și o întâlnire dezbatere și concurs în premii.

„Omagiu Liviu Lăzărescu la 90 ani de la naștere”, expoziție de artă plastică, pânzele expuse aparțin unor colecționari din Orăștie și nu numai, prezentarea maestrului.

„Sala festivă” a Liceului Aurel Vlaicu, Cornel Nistorescu, unul dintre cei mai renumiți jurnaliști din media românească postdecembristă, și-a lansat la Orăștie volumul „Cartea exasperării mele. Cincisprezece ani la Cotidianul”, apărut la Editura Casa Serafim, în anul 2023.

„Omagiu Aurel Nedel la 10 ani de la trecerea în eternitate”, expoziție de artă plastică, pânzele expuse aparțin unor colecționari din Orăștie și nu numai.

Fără cultură suntem doar un cult hrănit de ură”, în viziunea domnului prof. dr. Gabriel Petric. Recital de chitară.

Artista Elena Bianu, pictor, grafician”, expoziție de artă plastică, pânzele expuse aparțin unor colecționari din Orăștie și nu numai, prezentarea artistei dar și a celei ce a fost profesoara Elena Bianu.

Prezentare cărților  scrise Costin Petrescu – Petry „Între Phoenix și…Le Corbusier”, editura Corint și mai noua „AXMA – steaua iubirii eterne”, editura Integral.  Cantautorul Costin Petrescu – Petry, arhitect (născut în 1947) care, între altele, a fost și membru al trupei Phoenix din 1971 . Tot la această întâlnire am avut ocazia prezentării unui nou album/cd numit „AXMA – Dreams”, muzică instrumentală.

Salonul de artă plastică „Putem trăi fără pictură?” . Au expus meșterii Mircea Zdrenghea,  Jesi Filip,  Andrei Ciurdărescu.

hdr

Încheind cu „Poveștile Orăștiei”  deoarece Orăștia împlinește sâmbătă 30 noiembrie 800 de ani de la prima atestare documentară, cu acest prilej vă invităm:

Vineri 29 noiembrie la vernisajul:

Expoziției de fotografii ce surprind  Orașul între 1900 – 1970, din colecțiile doamnelor și domnilor:

Corinna Lădar, Homorodean, Alina Felicia, Carmen Vasiu, Sabina Ivașcu, Dan Grecu Simion, Lucian Ștefan, Cornel Rusan, Adrian Secui, Nicu Hada, Dan Orghici. Despre istoria Orăștiei va conferenție dl. dr. Mihai Căstăian.

Salonului de artă plastică Orăștiană. La care expun pictorii: Jesi Filip, Mircea Zdrenghea, Alexandru Mihăilean și la prima sa expunere publică Rodica  Șofan. Despre tablouri vor vorbii autorii și custodele expoziției, Dan Orghici.

Sâmbătă, 30 noiembrie vă învităm la:

Vizionare videoclipuri compuse din fotografiile primite sau achiziționate de Dan Orghici ce au ca temă Orăștia și locuitorii ei.

Încheind cu șederi la vorbă cu și despre Orăștieni și Orăștie răspunzând invitații la povești: prof Secui Adrian, dr. Mihai Căstăian, arh. Dan Enedy și alții.

Vernisarea expozițiilor, poveștile și vizionarea vor avea loc cu începere de la  ora 16, 30, la Sala expoziționala „Sinagoga” din Orăștie.  Intrarea liberă în limita locurilor din sală!

Expozițiile fiind deschise până în 15 decembrie, invitația rămâne deschisă tuturor  și la toate evenimentele în zilele de vineri și sâmbătă. Zile ce sunt destinate, prezentărilor literar artistice, discuțiilor dezbatere pe teme libere, cei ce doresc să prezinte scrieri proprii, muzică, artă, mici conferințe (maxim 10 minute) vor fi liberi să o facă. Totul însă îl limita timpului și a bunului simț.

În anul aniversar 2024 am reușit să organizăm: două prezentări de carte, cinci expoziții de artă plastică, tot două seri de audiție muzicală, multe conversații și o concluzie. ACASĂ la Orăștie este locul nostru. Aci plângem, râdem, visăm, tot aici ar trebui fie cel mai bine, aici nu e loc pentru sfidări, certuri și te mai miri ce. În „poveștile de acasă” protagoniști, zmei, „feți mișto” și „ilene cosânzene” suntem noi ORĂȘTIENII.

Dorind a face cunoști precursorii noștri, pe parcursul anului 2024, am dăruit în diferite cadre cum a fost și tabăra de pregătire și selecție a lotului restrâns de informatică a României, sau elevilor participați la concursurile extra-curriculare. La bibliotecile din județul Hunedoara sau la „Gala Excelenței Orăștiene” organizată de „Arena” peste 400 de pachete ale celor două volume ale cărții „Oamenii din Ținutul Orăștiei– Călindaru Foii Interesante”,  și vom continua să dăruim.

La mulți ani, dragul meu oraș, locul în care m-am născut și am crescut, locul în care îmi este inima și unde îmi sunt prietenii și ai mei orăștieni! Pentru mine, toate drumurile duc la Orăștie oriunde m-aș afla și, oriunde voi ajunge, îl port cu mine ca imaginea fostului oraș.

În cele opt secole de istorie, Orăștia a cunoscut și perioade de prosperitate, dar și perioade de restriște. În trecutul său, Orașul a fost reședință de zonă apoi de plasă, iar azi este orașul care ar putea contribuii cel mai mult la dezvoltarea turistică a județului nostru.

Asemenea unei cetăți, un oraș are obligația să nu se predea niciodată! Toată istoria noastră ne obligă! Avem toate motivele să fie mândri de istoria orașului.

Aniversând Orăştia privesc cu încredere în viitor, cu oameni creativi și harnici Oameni cu drag pentru urbea în care trăiesc.

La multe secole Orăștieni și ție Orăștie!

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.