Prefectura Hunedoara neagă existența vreunui pericol la Barajul Valea de Pești

Prefectura Hunedoara neagă existența vreunui pericol la Barajul Valea de Pești

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, dă asigurări cetățenilor că Barajul Valea de Pești nu prezintă niciun risc pentru populație și susține că acesta va funcționa în continuare pentru a asigura apa potabilă în localitățile Văii Jiului. Asta, după ce, în urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara măsurile dispuse cu privire la construcția hidrotehnică au fost de natură să alarmeze populația. 

În urma creșterii debitului de apă și a apariției unor fisuri în betonul asfaltic al barajului, Administrația Apelor Române Hunedoara a cerut convocarea Grupului de Suport Tehnic (GST) de pe lângă prefectura județului. Ulterior, în baza analizei efectuate de GST, CJSU Hunedoara s-a întrunit într-o ședință extraordinară pentru a dispune măsuri urgente pentru punerea în siguranță a construcției hidro. Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că barajul nu prezintă niciun pericol pentru populație, iar în perioada următoare construcția hidro va intra în reparații.

„Este exclus să spunem că se poate prăbuși barajul. Atât timp cât un expert a dat o autorizație de funcționare din 2024 până în 2029, este exclus să vorbim despre prăbușirea barajului. Acest baraj, probabil, va funcționa fără nicio problemă. Este vorba doar despre masca din beton asfaltic la care au apărut fisuri, fiind necesare lucrări de reabilitare. Aceste lucrări au fost stabilite, inclusiv, de expertul care a evaluat construcția hidrotehnică și le-a dispus ca măsuri ulterioare, după ce s-a dat autorizația de funcționare. Nu pot să estimez când vor începe lucrările. Au început demersurile pentru a se face evaluarea costurilor. Administrația Apelor Române la nivelul județului Dolj, care sunt ordonatori de credite, vor face un Proiect de Hotărâre de Guvern, care va fi înaintat ministerului de resort. Mai repede de șase luni – un an aceste lucrări nu vor putea fi începute. Populația nu are de suferit chiar dacă vor începe lucrările de refacere a acestei măști asfaltice. În cadrul CGSU am discutat despre posibilitatea ca Apa Serv să poată continua alimentarea cu apă potabilă a localităților din Valea Jiului”, a precizat Constantin Fulga.

Prefectura Județului Hunedoara a transmis un comunicat, în care sunt enumerate măsurile de siguranță stabilite de către autorități în privința Barajului Valea de Pești.

Printre deciziile adoptate se numără:
(1) Monitorizarea specială a Barajului Valea de Pești și informarea de urgență a Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara, respectiv Instituția Prefectului – Județul Hunedoara cu privire la iminența producerii unor situații de urgență generate de avarii la construcția hidrotehnică, cu accent pe urmărirea fenomenelor de îmbătrânire a măștii din beton asfaltic.
(2) Realizarea unei măști de geocompozit din policlorură de vinil suprapusă peste betonul asfaltic existent.
(3) Crearea unei incinte locale care să adăpostească echipamentele, dat fiind faptul că indiferent de amploarea măsurilor de impermeabilizare a puțului de acces, vor rămâne infiltrații.
(4) Recondiționarea scărilor de pe puț și realizarea unui ascensor tip chiblă pentru a se asigura un acces normal la echipamentele din cadrul barajului.
(5) Continuarea lucrărilor de reparații, reabilitare și intervenții la vana plană sertar de pe conducta DN1000, activitate ce impune golirea lacului și împreună cu S.C. Apa Serv Valea Jiului identificarea de soluții optime pentru alimentarea cu apă a Stației de Tratare Apă Valea de Pești.
(6) Reconsiderarea și completarea sistemului de control și distribuție a apei către stația de tratare și către MHC-UL din aval, activitate ce impune golirea lacului și împreună cu S.C. Apa Serv Valea Jiului identificarea de soluții optime pentru alimentarea cu apă a Stației de Tratare Apă Valea de Pești.
(7) Realizarea demersurilor de dezvoltare a sistemului de alarmare publică prin realizarea unui studiu de audibilitate.
(8) Dezvoltarea și adaptarea sistemului de alarmare publică conform studiilor de audibilitate elaborate în acest sens.
(9) Informarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara despre stadiul îndeplinirii măsurilor trasate.

„Instituția Prefectului – Județul Hunedoara se va asigura ca, în regim de urgență, să promoveze către instituțiile abilitate toate recomandările stabilite în cuprinsul avizului eliberat la începutul anului 2024 cu privire la documentația de evaluare a stării de siguranță în exploatare a barajului Valea de Pești, și a tuturor construcțiilor aferente acestuia pentru urgentarea alocării fondurilor necesare pentru realizarea și punerea în siguranță de exploatare a acumulării”, au precizat reprezentanții prefecturii.

Acumularea Valea de Pești, cu un volum de apă de 4,5 mil. mc.,  clasificată în clasa I de importanță și categoria B de importanță deosebită, s-a realizat prin construirea unui baraj amplasat pe râul Valea de Pești, la 500 m. amonte de vărsarea acestuia în râul Jiul de Vest. Barajul cu o înălțime de 56 m este realizat din umpluturi de anrocamente de calcar, etanșarea corpului barajului realizându-se printr-o mască de beton asfaltic cu o suprafață totală de 15 mii mp.

Scopul principal al acumulării îl reprezintă alimentarea cu apă industrială și potabilă a localităților Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa și Petroșani (aproximativ 70 mii locuitori).

În istoria exploatării acumulării din 1973 și până în prezent, a fost consemnat un singur incident, similar celui prezent, petrecut în luna aprilie a anului 1993, când pe fondul creșterii bruște a nivelului apei în lac după perioada de iarnă, debitele colectate de sistemele de drenaj au fost foarte mari depășind 60 litri/sec. cu mult peste limita admisă a debitului de alarmare (10 litri/sec.), ducând la inundarea zonei aflată la baza barajului.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.