Prejudiciu de peste 800.000 lei la Sanatoriul Geoagiu

Prejudiciu de peste 800.000 lei la Sanatoriul Geoagiu

Fosta şefă a dispus să se facă plăți nejustificate în sumă brută de 865.714 lei. „Ciupercăreasa” a acordat sporuri necuvenite de 50 la sută personalului TESA, iar acum angajaţii sunt obligaţi să restituie o parte din bani.

La sfârșitul anului 2023, numărul de posturi ocupate la Sanatoriul Geoagiu a fost de 114, din care: 7 posturi de conducere, 73 posturi cadre medicale, 34 posturi personal TESA şi muncitori.

Prejudiciul a fost constatat de auditorii Curţii de Conturi la un control de conformitate făcut în acest an.

„Prin încadrarea eronată s-a stabilit sporul pentru condiții deosebite de muncă la o valoare necuvenită, ceea ce a determinat majorarea salariilor de brute ale personalului TESA precum au fost efectuate plăți nejustificate în sumă brută de 865.714 lei, la care se adaugă contribuţia asiguratorie pentru muncă datorată de către angajator (2,25%) virată la bugetul general consolidat, în sumă de 19.479 lei”, se arată în raportul Camerei de Conturi Hunedoara.

O parte semnificativă din prejudiciu s-a stins printr-o „amnistie fiscală” dată pe vremea în care Marcel Ciolacu era preşedinte la Camera Deputaţilor şi Florian Vasile Cîţu conducea Senatul.

„Din totalul de 865.714 lei, suma de 536.111 lei reprezintă suma aferentă perioadei ianuarie 2021 noiembrie 2022 şi care intră sub incidenţa Legii nr. 329 din 29 noiembrie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială”, mai arată sursa citată.

Sumele încasate necuvenit urmează să fie recuperate de al angajaţi. Zilele trecute s-au finalizat obiecţiile la actul de controlul şi banii trebuie recuperaţi până la sfârşitul acestui an.

„Am fost la negociere la Curtea de Conturi şi am cerut să lase oamenii până în 2026 să dea banii înapoi, dar plenul Curţii de Conturi de la Bucureşti nu ne-a admis cererea. Se vor face nişte decizii de impunere, am şi lucrat la ele zilele astea. O parte dintre angajaţi au spus că vor contesta în instanţă şi cât timp va fi un proces pe rol se blochează acel termen”, ne-a declarat Ancuţa Suciu, actualul manager al Sanatoriului Geoagiu.

Sumele sunt destul de mari, iar timpul de rambursare de doar trei luni face din popriri o povară greu de dus pentru mulţi dintre cei vizaţi. Angajaţii încearcă să tragă de timp în speranţa unei amnistii fiscale. Periodic, parlamentul dă câte o lege prin care sunt iertaţi cei care au primit drepturi băneşti necuvenite.  De obicei, Legea este profund nedreaptă pentru că unii sunt iertaţi, dar cei corecţi care au returnat bani rămân cu „buzele umflate” şi cu banii luaţi.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.