
Protestul de duminică din București, la care au participat zeci de mii de români (după unele estimări peste 100.000 de mii), a arătat nemulțumirea majoră care domnește în societate, din cauza anulării alegerilor prezidențiale. Cu toate acestea, reprezentanți ai partidelor de la putere susțin că manifestările de stradă sunt determinate de „influențe” externe și au ca scop „izolarea României”.
În același registru se înscriu opiniile președintei PNL Hunedoara, deputata Vetuța Stănescu, pe care am contactat-o pentru a-i cere un punct de vedere vizavi de protestul din 12 ianuarie. Aceasta îi vede culpabili pe organizatorii protestelor și pe participanți de „izolarea” României de „democrația europeană și mondială (?!)”. Șefa liberalilor hunedoreni a catalogat anumite partide din Parlamentul României ca fiind „izolaționiste”.
„E dificil de vorbit despre protestele acelea. Cred că cei în măsură să dea declarații despre proteste sunt cei care le-au organizat. Președintele AUR și cei care susțin astfel de proteste. Înțeleg că protestatarii au mers în București, respectiv în localitățile din țară la proteste organizate de partidele izolaționiste AUR, POT, SOS”, a afirmat Vetuța Stănescu. (…) Izolaționiste sunt partidele care ne doresc izolați de Uniunea Europeană, sunt anti-europene, anti-euroatlantice. Vor să izoleze România de tot ceea ce înseamnă democrația europeană și democrația mondială (?!)”, a precizat parlamentara.
Întrebată dacă trebuie să li se acorde vreo importanță acestor proteste, parlamentara PNL a spus următoarele:
„Mi-e greu să spun dacă nu trebuie luate în seamă sau să li se acorde vreo importanță, atâta timp cât sunt girate de aceste partide. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fim noi, societatea civilă, extrem de atentă pentru că am văzut că la aceste proteste s-au manifestat împotriva statului, de fapt, împotriva Guvernului, împotriva președintelui Iohannis și despre asta este vorba. (…) România ar trebui să urmeze o direcție euroatlantică și proeuropeană”, a precizat Vetuța Stănescu.
Parlamentara liberală a vorbit despre direcțiile României de parcă statul român nu ar fi membru cu drepturi depline al celor două organizații internaționale UE și NATO, ci doar ar aspira la acest statut.
În urma protestului din 12 ianuarie, conducerea centrală a PNL a transmis un comunicat în care vorbește despre „interferențe străine în spațiul de comunicare românesc”, „mesaje antieuropene, anticonstituționale și antinaționale (?!)”. Culmea este că liberalii vorbesc despre „mesaje antinaționale”, în timp ce au cerut interzicerea partidelor pe care ei le etichetează ca fiind „naționaliste”.
„Spațiul online românesc este în continuare invadat de mesaje antieuropene, anticonstituționale și antinaționale. Aceste mesaje sunt propagate de centre de comunicare și de propagandă din spațiul online estic. Interferența străină în România continuă, ea nu a încetat nicio clipă de luni de zile. Pe lângă atacuri cibernetice externe asupra instituțiilor de stat românești, interferența străină continuă și în forma dezinformării, propagării de mesaje contrare interesului național și Constituției. În fața unei astfel de realități, se impune un răspuns de comunicare politică strategică pentru apărarea valorilor democratice și a intereselor naționale.
Partidele politice care împărtășesc valorile democrației clasice și politicile de consolidare a României ca stat membru al UE și NATO trebuie să își coordoneze eforturile de comunicare strategică pentru a răspunde interferențelor străine și pentru a respinge dezinformările la care este supus publicul din România, cetățenii români”, a transmis PNL.
Președintele UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler, a afirmat că, în momentul de față, există o sumă de priorități pe care Guvernul are obligația să le îndeplinească, printre acestea numărându-se aprobarea bugetului de stat. Totodată, a precizat că, odată ce protestele se anunță pașnice, nu ar trebui să existe incidente de genul celor cu care s-au confruntat reprezentanții anumitor televiziuni.
„Toată lumea își vede de treabă, în măsura în care dialogul social va trebui organizat, eu cred că va fi organizat. În măsura în care protestele sunt ale unor grupuri care au reprezentanți cu care se poate dialoga, eu cred că Guvernul își va vedea de treabă și va realiza aceste lucruri. Mai departe, în momentul în care văd și eu manifestări care nu ar trebui să-și aibă locul acolo, pe de o parte reprezentanții politici spun că e protest pașnic, pe de altă parte vin, nu vreau să folosesc cuvinte speciale despre cei care participă la protest, haideți să-i numim… cum să-i numim? Provocatori! Vin provocatori care vă dau dumneavoastră în cap cu sticle de apă minerală. Cred că lucrurile acestea sunt destul de neplăcute. Am văzut că jurnaliștii sunt agresați. (…) Cred că Guvernul își va face treaba și prioritățile guvernamentale sunt cele corecte. Este nevoie în primul rând de un buget pentru țară și de rezolvarea problemelor economice ca să putem merge mai departe”, a declarat Iuliu Winkler.
Europarlamentarul a mai precizat că UDMR a propus ca alegerile să fie organizate mai repede, în lunile februarie – martie, dar că partidele din coaliția guvernamentală și-au dorit organizarea scrutinului în luna mai.
Președintele organizației județene PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, nu a răspuns apelurilor telefonice și mesajelor pentru a ne oferi un punct de vedere vizavi de protestele la care românii cer alegeri libere și reluarea turului doi al prezidențialelor.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.