Prețuri tot mai mari. Statul, acuzat că devalorizează LEUL

Prețuri tot mai mari. Statul, acuzat că devalorizează LEUL

Ce semn ne arată creșterea ratei inflației în luna ianuarie? Cum funcționează de fapt plafonarea la alimente? Economistul Bogdan Glăvan a oferit niște răspunsuri.

„Așa cum era de așteptat, inflația s-a reinflamat în ianuarie. Dacă statul toarnă gaz pe foc, evident că focul se intensifică.
Mărirea impozitelor și creșterea pensiilor (fără a se economisi vreun ban la alte cheltuieli) a dus la creșterea prețurilor la aproape toate categoriile de bunuri și servicii.
Statul practic devalorizează leul, asta este politica pe care o duce din 2022. În ianuarie 2024 prețurile au crescut față de decembrie 2023 cu 1,1%, ceea ce probabil va propulsa România pe locul 1 la inflație în UE – după ce încheiasem anul 2023 pe locul al doilea.
În toamnă se va întâmpla le fel. Când 3 milioane de cetățeni vor avea venituri bănești mai mari, ei vor cheltui mai mult, deci prețurile vor crește. Restul lumii va achita nota de plată a creșterii pensiilor. Inclusiv pensionarii, cele 2 milioane de pensionari ale căror pensii nu vor crește, vor plăti această notă. Va fi epic.
Întrebarea este dacă va fi și vreo revoluție… la vot. Sau lumea va vota alți proști, să guverneze nulitățile extremiste cu fix, dar fix aceleași idei ca Ciolacu și compania: taxe mai mari, controlul prețurilor etc.
Apropo de asta: «plafonarea» la alimente funcționează fix precum a funcționat plafonarea la energie: prețurile alimentelor au crescut substanțial în ianuarie. Totul este de fapt o șmecherie demagogică, praf în ochii proștilor ca să ascundă politica devalorizării naționale. Oare vor vota românii alți golani care să devalorizeze în continuare România?”, scrie Glăvan într-o postare intitulată POLITICA DEVALORIZĂRII NAȚIONALE.

Sursa: Cotidianul

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.