Dimineața zilei de 9 septembrie 2024. Prima zi de școală a sosit, iar toate școlile din țară s-au redeschis pentru a-i întâmpina pe elevii emoționați.
Orăștia s-a retrezit la viață în râsete și voie bună, glasurile copiilor veneau de peste tot. Drumurile spre școli a fost împânzite de mulțimea elevilor, de vârste diferite, care se îndreptau cu pași grăbiți spre curțile instituțiilor de învățământ public. Cei mai mici erau și cei mai emoționați, motiv pentru care erau însoțiți de părinți sau de bunici. Buchetele cu flori și bucuria păreau să alunge sfiala din suflet și din glas a celor mai mici.
De cum am ajuns în fața Colegiului Național „Aurel Vlaicu”, privirea mi-a fost atrasă mulțimea din fața școlii, strada plină ochi de elevi și părinți deopotrivă. De peste tot veneau tineri entuziaști de reîntâlnirea cu colegii, sporovăiau între ei fără oprire.
La un semn al profesorilor, liniștea s-a așternut în fața școlii. Era semnul că festivitatea de deschidere a noului an școlar putea începe. După câteva discursuri ce strică și distrug, acel sistem ce ar trebui să instruiască tinerele generații de peste trei decenii. Mulțimea de elevii, profesori, părinți s-a însuflețit dintr-o dată, în fața Colegiului Național „Aurel Vlaicu” se dezvelea placa ce consfințește noua titulatură Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” a redevine Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din 1 septembrie 2024. Apoi școlarii au început să intre în școală, însoțiți de profesorii diriginți și părinți. Prima zi de școală începea!
Titulatura de „Colegiu Național” în județul Hunedoara l-au obținut, în decursul timpului, șase școli din cele peste 100 de școli din județ.
„La acest ceas al zilei în care redevenim Colegiu Național doresc să păstrăm colegiul nostru ca un far observat din larg. Acest far poate aduce speranță în zile cu apă lină sau în zile cu furtună. Elevii noștri vor naviga către acest far, pentru a obține rezultate bune la învățătură, premii și medalii la olimpiade și concursuri naționale sau internaționale. Rămânem un far în lumea excelenței, educației, bunului gust, inovației, completivității. Rămânem un fenomen educațional, o școala în care au învățat academicieni, rectori, profesori universitari, inspector general, cercetători științifici, conferențiari, episcopi, scriitori, jurnaliști, ingineri, medici. Rămânem școala care a dat primul admis la Harvard, pe Alexandru Todoran.”, spune pentru Cotidianul directoarea instituției de învățământ orăștiene, prof Adriana Chira.
Reamintim că în urma evaluării rezultatelor la Bacalaureat, la concursurile extracurriculare – participarea la Olimpiade școlare, concursuri naționale și internaționale – din ultimii patru ani școlari, Ministerul Educației a emis ordinul 5255/2024 prin care acordă titlul de „Colegiu Național” unității de învățământ Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Orăștie. Astfel, începând cu anul școlar 2024-2025, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” se va numi oficial Colegiul Național „Aurel Vlaicu”.
Însă zilele de vacanță, pline de căldură și relaxare au trecut, începe un nou an școlar pentru generația smartphone-urilor. Ce îi așteptă? Poate emoția unui nou început, experiențe noi sau poate revederea cu zâmbetul pe buze a colegilor și cadrelor didactice și de ce nu ceea ce vor vrea ei!
Vă dorim succes și multe reușite!
Multumim pentru poze,superbe!