Primăria Hunedoara a fost nevoită să amâne cu un an recepţia în cazul a 15 proiecte din totalul de 24 angajate la finanţare cu fonduri europene. Excesiv de lăudatul primar Dan Bobouţanu iese bine şi din povestea asta fiindcă, spune el, doar cine a depus proiecte poate cere păsuriea.
În Regiunea Vest sunt 58 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă estimată de 83 de milioane de euro, care nu vor fi terminate la timp, motiv pentru care ele au primit un nou termen de finalizare a lucrărilor pentru 31 decembrie 2024. Judeţul Hunedoara are în lista de păsurie 31 de proiecte, dintre care 15 sunt depuse de Primăria Hunedoara.
„Acolo unde constructorii n-au reuşit să termine lucrările din motive de covid, de scumpiri, de războaie, sunt anumite situaţii în care proiectele au fost acceptate la fazare. Deci, proactic, ele trebuie să fie finalizate până anul viitor la 31 decembrie. Având cele mai multe proiecte, evident că sunt şi cele mai multe probleme. Cine n-a depus niciun proiect n-are nicio problemă de fazare. În cazul nostru au fost acceptate la fazare 15 proiecte. Condiţia este ca proiectul fazat să aibă un grad de realizare de peste 5 la sută şi valoarea proiectului să depăşească un milion de euro. Nu-i nicio ruşine în chestia asta. Le vom finaliza anul viitor, dar ştiţi cum se spune în popor: dai tot pe calul care trage”, ne-a declara Dan Bocouţanu, primarul municipiului Hunedoara.
Primăria Hunedoara are 25 de proiecte cu finanţare europeană, din care nouă vor fi încheiate anul acesta, unul a fost complet ratat şi va fi depus anul viitor, iar celelalte au fost acceptate de ADR Vest la „etapizare”, cu prelungirea termenului de finalizare.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de ADR Vest, 70 de proiecte contractate prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 și aflate în pericol de a pierde finanțarea din cauza neîncadrării în termenul limită pentru implementare (31 decembrie 2023) vor fi etapizate, astfel încât să poată fi continuate prin alte programe cu finanțare europeană. Procesul are loc în urma unei derogări a Comisiei Europene, reglementată la nivel național de OUG 36, care prevede ca proiectele din perioada de programare 2014-2020 cu o valoare de peste 1 milion de euro și minimum 5% progres financiar nefinalizate până în 31 decembrie 2023 să poată fi etapizate și preluate la finanțare pe alte programe, în funcție de specificul lor.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.