Primarul Florin Oancea, obligat să-i plătească 40.000 lei fostului viceprimar Răzvan Mareş

Primarul Florin Oancea, obligat să-i plătească 40.000 lei fostului viceprimar Răzvan Mareş

Sentinţa a rămas definitivă după recursul judecat la Curtea de Apel Alba în 7 decembrie 2023. Conflictul dintre cei doi politicieni a ajuns în instanţă după şedinţa extraordinară a Consiliului Local Deva din data de 16 februarie 2018, când primarul a declarat că Răzvan Mareş, viceprimar la acea vreme, l-a ameninţat cu moartea.

„Nu mă las până nu te omor – mi-a spus Mareş înainte să înceapă şedinţa. I-am răspuns că nu mi-e frică de moarte, ci doar de Dumnezeu”, declara Oancea la acel moment. Mareş a răspuns cu o scrisoare deschisă postată pe pagina sa de facebook, dezminţind afirmaţiile primarului şi a deschis o acţiune în instanţă pe motiv că i-a fost ştirbită reputaţia. Fostul viceprimar a cerut daune morale în sumă de 100.000 lei, dar instanţa a apreciat că reparaţiile la reputaţia reclamantului nu fac mai mult de 40.000 lei.

„Nu se poate acorda reclamantului întreaga sumă de 100.000 lei, pe care a pretins-o cu titlul de daune morale, căci această sumă este cu mult superioară suferinţelor încercate de către reclamant, care deşi au fost reale, modificându-i atât viaţa profesională, cât şi cea personală, astfel cum s-a descris mai sus, nu justifică o asemenea despăgubire”, se arată în decizia instanţei.

Cum se văd jocurile politice de pe jilţul magistraţilor

Iată cum descriu magistraţii jocurile politice care au dus la demiterea lui Răzvan Mareş din funcţia de viceprimar al Devei:

„… deşi instanţa nu este chemată a analiza impactul politic al acestor afirmaţii ale pârâtului (Oancea), nu se poate scoate din context faptul că într-o şedinţă de consiliu local ulterioară datei de 16.02.2018, respectiv în data de 05.06.2018, reclamantul a pierdut calitatea de viceprimar, în urma unei propuneri provenită din partea consilierilor locali ai municipiului Deva. Prin urmare, reclamantul a suferit o afectare a drepturilor sale nepatrimoniale în sfera relaţiilor profesionale, dar, astfel cum rezultă din declaraţiile martorilor, şi în sfera vieţii private, intime, căci inclusiv fiul reclamantului a trebuit să primească consiliere psihologică, colegii săi de clasă şicanându-l în legătură cu afirmaţiile pârâtului despre tatăl său. Mai mult şi soţia şi mama reclamantului au avut de suferit, martorii declarând că acestea au reacţionat prin stări de plâns dese. Toate aceste trăiri ale familiei sale, l-au determinat pe reclamant (Răzvan Mareş) să se închidă în casă, o perioadă izolându-se de viaţa publică, fiind şi consumat de teama de a nu fi învinut penal dacă pârâtului i s-ar fi întâmplat ceva în perioada ulterioară afirmaţiilor despre ameninţarea cu moartea”, reţine instanţa în sentinţa dată.

După modelul: „Dacă tăceai, filozof rămâneai”

Într-o postare recentă făcută pe contul de Facebook, Răzvan Mareş pretinde că Florin Oancea ar fi minţit când a afirmat anumite lucruri despre el. În realitate, instanţa nu a stabilit că primarul Devei este mincinos. Oancea a fost „taxat” pentru lipsa de tact cu care a comunicat nişte afirmaţii ce nu pot fi probate.

„Cu alte cuvinte, o figură publică, cum este pârâtul, în calitate de primar al municipiului Deva, are obligaţia de a proba faptele dezvăluite sau cel puţin de a oferi o bază reală suficientă, căci prin calitatea pe care o are, produce o mai mare influenţă asupra opiniei publice, cuvântul său cântărind mai mult decât al unei persoane private, care nu este figură publică. O dovadă sau o bază reală suficientă, mai ales în contextul politic tensionat între cele două părţi ar fi fost reprezentată de formularea unei plângeri penale împotriva reclamantului, însă chiar pârâtul nu a fost convins de utilitatea unui astfel de demers, în contextul în care nu s-a considerat ameninţat, astfel cum afirmă prin întâmpinarea formulată în cauză. În aceste împrejurări se ridică întrebarea utilităţii dezvăluirii unor presupuse fapte ale reclamantului, mai ales în conjunctura existentă între cele două părţi, imediat după ce pârâtul a fost pus încă o dată în faţa respingerii propunerii sale de înlocuire a reclamantului din funcţia de viceprimar”, explică magistraţii.

Pe lângă daunele morale de 40.000 lei, primarul Devei este obligat de instanţă să-i plătească lui Răzvan Mareş contravaloarea cheltuielilor cu avocaţii şi să publice pe şpesele sale dispozitivul sentinţei judecătoreşti într-un ziar de circulaţie judeţeană.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.