
Profesorul şi jurnalistul Alin Fumurescu a încetat din viaţă la vârsta de 57 de ani, în casa familiei sale din Houston (Texas, SUA).
Citeam zilele trecute o știre ce zice că „S-a stins din viață Alin Fumurescu, jurnalistul strălucit devenit profesor în SUA, duminică, 11 mai, la vârsta de 57 de ani, în casa sa din Houston, Texas”, anunța revista Dilema, apoi știrea a fost reluată și de alții.
Am încercat să verific însă telefoanele la care sunam erau „mute și surde”, cu greu am putut pricepe, da, știrea era reală, Alin plecase dintre noi.
A absolvit studiile facultăților de Medicină și Filosofie la Universității Babeș-Bolyai din Cluj, fiind licențiat la ambele. După Revoluția din 1989, a fost redactor-șef al revistelor NU, Ziua de Nord-Vest și Ziarul de Cluj. A publicat de-a lungul anilor editoriale și articole de opinie în Dilema, Cotidianul și Contributors.ro.”, etc.
Se stabilise în urmă cu peste două decenii în Statele Unite, a obținut două masterate în științe politice, la Institut Européen des Hautes Études Internationales Nisa (Franța) și la Univesity of Missouri (SUA). Şi-a susţinut teza de doctorat, „Compromise and Representation: A Split History of Early Modernity“, la Indiana University, în Statele Unite ale Americii. Teza lui de doctorat a primit premiul Leo Strauss al American Political Science Association pentru cea mai bună teză de doctorat în filosofie politică din 2012-2013. În afara articolelor din mass-media, a celor din jurnalele academice si a volumelor editate, a publicat si două monografii, ambele apărute la Cambridge University Press. Prima, Compromise: A Political and Intellectual History (2012), a fost aleasa de CHOICE în Top 25 cele mai bune carti academice din toate domeniile publicate în acel an, tradusa ulterior inclusiv în chineză și romana, cu un nou capitol dedicat Romaniei, la editura Humanitas. A doua carte, Compromise and the American Founding: The Search for the People’s Two Bodies, a apărut în 2019.
Era căsătorit, tată a trei copii și, de curând, devenise bunic. A trecut în eternitate în 11 mai 2025, la vârsta de 57 de ani, în casa sa din Houston, Texas.
Biografie:
Profesorulul Universitar, doctor în științe – filozofie politică – medic, dramaturg, jurnalist Alin Fumurescu s-a născut la 18 decembrie 1967, în localitate Brad, județul Hunedoara. Tatăl, Victor, a fost medic iar mama, Livia – născută Picu – a fost profesor de Limba și Literatura Română. Învățământul primar „de la cinci ani…, citeam și scriam deja de vreo doi ani. M-am plictisit teribil in primii ani de scoală.” Gimnaziu și Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad fiind absolvent promoției 1985.
„Am făcut coadă la pâine şi la alimente raţionalizate ani în şir, am cumpărat, ani la rândul, ouă şi făină şi lapte şi ulei şi ce se mai dădea pe cartela pentru toată familia. Asta, însă, nu m-a împiedicat câtuşi de puţin să mă bucur de fiece clipă din anii de liceu. Am avut norocul de-a realiza la timp că e perioada de graţie, între copilărie şi maturitate, de care se cuvine a profita din plin.
Am făcut armata la 17 ani, spre disperarea unui batalion întreg care n-a putut depune jurământul – şi, prin urmare, pleca în prima permisie – până n-am catadicsit să împlinesc şi eu 18 ani. N-a fost vina mea, ci a sistemului, printre crăpăturile căruia m-am strecurat iniţial… Am urât armata câtă vreme am făcut-o. Mai târziu însă, în retrospectivă, mi-a plăcut. E bine să te maturizezi forţat.”
Urmează Facultatea de Medicină „Iuliu Hațieganu”- Cluj-Napoca, promoția 1992, fiind medic în practică la „Clinica de Chirurgie I” Cluj-Napoca, între 1992 și1993. „Am făcut medicina de la 18 ani până la 25, când, după un an de stagiatură, am hotărât să renunţ înainte de-a fi cu totului tot prins de sistem. Am făcut revoluţia la Brad, după câteva ore de mărşăluit şi strigat prin oraş.”
Nefiind înclinat către cariera medicală studiază filozofia. Așa că Alin Fumurescu, urmează primul curs masteral (M.A.) la Institutul European de Înalte Studii Internaționale din Nice – Franța, câștigând bursa de studii, „Fundația pentru o Societate Deschisă”, 1994 – 1995. Și o a doua facultate, cea de Filozofie, la Universitatea „Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca, absolvent al promoției 1997.
Alin Fumurescu obține: Bursa de cercetare, Universite Libre de Bruxelles (Belgia) ,1999; Bursa de cercetare, Universitatea Sussex, Brighton (Marea Britanie) , 2000; Burse de studii și cercetare – Universitatea Missouri – Columbia, Universitatea -Indiana – Bloomington și Universitatea Tulane în Chicago, Philadelphia (US), Montreal (Canada), Cluj-Napoca (România) între 2004 și 2012; fiind absolvent al Programului de Excelență în Predare, Universitatea Missouri – Columbia – SUA , 2002.
Urmează al doilea curs masteral ( M.A.) la University of Missouri – Columbia, 2005.
Doctorand la Indiana University – Bloomington ( 2004-2008), Departamentul de Științe Politice, obține titlu de doctor în științe – filozofie politică – cu disertația: „Compromis și reprezentare – O istorie divizată a modernității timpurii”, căreia Asociația Americană de Științe Politice îi acordă în anul 2013 PREMIUL LEO STRAUSS pentru cea mai bună teză de doctorat în domeniul filozofiei politice.
Alin Fumurescu a fost redactor-șef la revista „NU” din Cluj-Napoca, România, 1990 -1993, Redactor -șef la cotidianul „Ziua de Nord Vest” și „Ziua de Ardeal” – România, 1994 -1999, Redactor – șef la cotidianul ” Ziarul de Cluj-Napoca”- România, 1997 – 2000.
Cariera didactică a lui Alin Fumurescu este: Asistent universitar la Facultatea de Studii Europene, Univ. Babeș-Bolyai (1997 – 2000); Asistent de cercetare și predare, Departamentul de Științe Politice, Universitatea Missouri, Columbia, 2000 – 2004; Instructor asistent, Departamentul de Științe Politice, Universitatea Indiana, Bloomington, 2006; Lector la Departamentul de Științe Politice, Universitatea Indiana, Bloomington, 2007 – 2009; Lector la Universitatea Purdue, Indianopolis, 2010.
Profesor Asistent ( vizitator), Departamentul de Științe Politice, Universitatea Tulane, New Oreans, 2011-2013; Cercetător Asociat, Departamentul de Științe Politice și Centrul pentru Studiul Instituțiilor Reprezentative, Universitatea Yale, 2013.
În prezent, prof. univ. dr. Alin Fumurescu este Associate Professor de filosofie politica la University of Houston, Texas – SUA.
A organizat, a fost invitat și a avut peste 30 de intervenții la conferințe și mese rotunde în SUA și Europa, are peste opt sute de articole, reportaje și analize în publicații din SUA și Europa/România.
Este membru al unor asociații profesionale din America.
Ca experiență internațională, în afara studiilor din România, Franța, Belgia, Marea Britanie și Statele Unite și a călătoriilor în peste douăzeci de țări și trei continente, a beneficiat de vizite profesionale la:
Geneva – Palatul Națiunilor Unite, Strasbourg – Consiliul Europei, Bruxelles – NATO, Parlamentul European și Comisia Europeană, Paris – UNESCO, Adunarea Națională.
Premii:
Premiul I la Concursul de dramaturgie tânără românească, organizat de Hostage Productions – Anglia și Teatrul din Tg. Mureș – România pt. piesa „Urma scapă turma sau Buda” în anul1992;
Premiul de Excelență în Teorie Politică „ I.G. Heinberg” Universitatea Columbia-Missouri, 2002;
Premiul LEO STRAUSS al Asociației Americane de Științe Politice pentru „Cea mai bună teză de doctorat în filozofie politică”, în anul 2013.
Are două piese de teatru scrise, montate și jucate. „Urma scapă turma sau Buda” pe scena Teatrului Național din Târgu-Mureș, în anul 1992 și „Mânuitorul de cadavre” pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, în 1994.
Ori de câte ori venea în țară își expunea ideile cu rigoare și generozitate nedându-se înapoi în a participat la dialogul public.
Aflasem, însă vestea îmi părea neverosimilă astfel am tot sunat diverse persoane. Sincer, doamnei Fumurescu (mama lui Alin) îmi era și îmi este groază și teamă să o sun de aceia acum scriu. Mă doare sufletul ori de câte ori sunt nevoit să mai închid câte o fișă biografică, se rupe ceva în mine, îmi pare plecarea persoanei respective ca o despărțire pe un peron de gară. Trenul pleacă iar eu rămân mai sărac spiritual și mai însingurat pe peronul gol, iar când scriu despre este la fel de greu ca drumul de la gara pustie până în oraș – lung, greu, cu inima strânsă ghem ca o vrăbiuță-n geru Bobotezi, iar (deși nu plâng la propriu) lacrimile îmi încețoșează vederea încât mă izbesc de toți și de toate. Cine zice că sufletul nu doare ori este nebun sau nu și-a găsit sufletul!
Odihnă veșnică dă-i lui Doamne și Lumina fără de sfârșit să strălucească lui, Dumnezeu să-l odihnească în pace! Cotidianul.ro transmite condoleanţe familiei şi prietenilor!
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.