Protest spontan la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara

Protest spontan la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara

Angajaţii din Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara au declanșat, astăzi, un protest spontan împotriva discriminării salariale, alături de colegii din celelalte agenții județene de protecția mediului. Inspectorii de mediu acuză discriminări salariale în raport cu veniturile altor colegi din instituții județene. Aceștia cer alinierea veniturilor salariale cu cu cele ale colegilor din instituții similare, subliniind că protestele vor urma și vor culmina cu o grevă generală, în cazul în care doleanțele lor nu vor avea ecoul dorit. O grevă generală a angajaților din agențiile de mediu va duce la un blocaj în realizarea proiectelor de infrastructură sau a altor proiecte.

Redăm mai jos comunicatul transmis de angajații APM Hunedoara: 

Aproximativ 1.400 de salariați din  întreaga țară, sunt profund indignați de discriminarea salarială la care sunt supuși în comparație cu colegii lor din alte agenţii și instituții județene, cărora li s-au stabilit salariile la nivelul celor de la nivel central prin OUG 128/2023.
Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara își desfășoară activitatea sub coordonarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și are aceleași responsabilități și atribuții în implementarea politicilor și a legislației în domeniul protecției mediului la nivel județean. Este esențial ca această egalitate să se reflecte și în nivelul salariilor.
Nu cerem decât alinierea salariilor, așa cum s-a procedat și în cazul altor instituții. Nu solicităm privilegii suplimentare față de alte instituții județene, ci doar încetarea discriminării și respectarea drepturilor noastre legitime!
Senatul României a luat deja măsuri pentru a corecta această injustiție, adoptând un amendament pentru eliminarea discriminării salariale. Cu toate acestea, proiectul de lege a rămas blocat în Camera Deputaților (PL-x nr. 67/26.02.2024), iar nenumăratele demersuri făcute pentru obținerea drepturilor noastre legitime au fost ignorate și respinse.
Importanța activității noastre va deveni evidentă atunci când angajații își vor întrerupe activitatea și vor protesta. Proiecte finanțate din fonduri europene și naționale, inclusiv cele din cadrul PNRR, așteaptă actele de reglementare necesare, iar orice întârziere va afecta implementarea acestora. Întreruperile în funcționarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, un obiectiv de interes național, vor avea consecințe grave.
Protestele ce vor urma, inclusiv greva generală, sunt expresia hotărârii noastre de a lupta pentru dreptate și echitate în tratamentul salarial. Ne angajăm să continuăm această luptă până când drepturile noastre sunt respectate și nedreptatea salarială este eliminate!

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.