
Anunțul lui Klaus Iohannis că va pleca de la Cotroceni din data de 12 februarie a avut ecou în mediul politic. Reacțiile liderilor politici nu au întârziat, majoritatea lor fiind acide la adresa celui care a fost președinte timp de un deceniu. Președintele AUR Hunedoara, Tiberiu Barstan, a transmis un mesaj în care subliniază că Iohannis a plecat din funcție din cauza presiunilor la care a fost supus, nicidecum din respect față de români sau de țara pe care a condus-o.
„După ani în care a făcut tot ce a vrut, sfidând românii, batjocorindu-le voturile și speranțele, Klaus Iohannis a fost, în cele din urmă, forțat să plece. A sfidat până în ultima clipă, crezându-se intangibil, protejat de un sistem corupt și obedient. Sub presiunea străzii, a opoziției și chiar a unor instituții internaționale, a fost împins spre ieșire, nu din decență, ci din lipsă de opțiuni. Nu-ți spun «drum bun», pentru că nu meriți. Îți doresc doar să dai socoteală pentru cei zece ani în care ai distrus România, ai blocat reformele, ai tolerat și susținut incompetența, ai transformat statul într-un instrument al propriului interes. Locul tău nu este în istorie, ci în fața unei justiții care, sperăm, va deveni, în sfârșit, independentă”, susține liderul AUR Hunedoara.
O altă reacție a venit de la avocatul Mircea Mincea, vicepreședinte al AUR Hunedoara. Acesta a amintit că plecarea lui Iohannis nu rezolvă criza politică în care se afundă România. În opinia sa, doar reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale va așeza lucrurile în matca lor firească.
„În sfârșit, stăpânii săi și-au dat seama că reprezintă o piatră de moară și i-au cerut să se retragă, într-o ieșire din scenă mai rușinoasă decât ipostaza unui dezertor pe front, pentru că un uzurpator nu poate avea un minim de demnitate.
Să dea Dumnezeu ca poporul român să nu mai fie niciodată reprezentat de oameni asemenea lui! Totuși, acest gest este unul mărunt, fiindcă, pentru a putea intra în legalitate și normalitate, trebuie reorganizat doar turul 2 al alegerilor prezidențiale, iar nu alte scenarii bolnave, întrucât voința cetățeanului trebuie să fie suverană!”, afirmă Mircea Mincea.
Klaus Iohannis este primul președinte al României care demisionează din cea mai înaltă funcție a statului român. Acesta părăsește Palatul Cotroceni după 10 ani în care și-a impus voința în politica românească, rămânând celebru cu afirmația: „Vreau Guvernul meu!”. Totodată, Klaus Iohannis devine parte a trecutului recent cu o încredere aproape de zero din partea românilor.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.