”… România a fost aproape de un «black-out», o cădere a Sistemului Energetic Național”

”… România a fost aproape de un «black-out», o cădere a Sistemului Energetic Național”

de Ștefan Adrian Jurca


În 2003 România a fost foarte aproape de un „black-out”, o cădere a Sistemului Energetic Național (SEN).

Dunărea avea un debit foarte mic și exista riscul opririi Centralei AtomoNucleare de la Cernavodă. Accentul a fost pus pe funcționarea Termocentralei de la Paroșeni, o termocentrală vitală pentru sistemul energetic național, care asigura pe atunci serviciile de sistem în baza cărora energiei electrice din SEN îi erau asigurați parametrii necesari (frecvență și tensiune) și prin intermediul căreia energia electrică suferea anumite transformări pentru a putea fi transportată.

O importanță imensă a avut și Termocentrala Mintia și termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Fără a intra în amănunte, termocentralele pe cărbune sunt vitale, pentru că acestea asigură aceste servicii de sistem fără de care energia provenită din parcurile eoliene și fotovoltaice ar fi inutilă. Nu întâmplător comuniștii au construit Termocentrala Paroșeni lângă Mina Paroșeni, iar după 1989 au investit în ea polonezii și japonezii. Cărbunele este singurul combustibil care se poate folosi pe orice anotimp, nu necesită locuri speciale pentru a fi depozitat și poate fi folosit foarte rapid și ușor pentru producerea de energie electrică, atenție, la parametrii constanți.

După instaurarea guvernului Boc a început distrugerea sistematică a SEN prin legi care au subvenționat energia provenită din parcurile eoliene și fotovoltaice și distrugerea termocentralelor. Suntem singura țară din Europa care ne-am distrus sistematic SEN și de la o producție internă de aproximativ 22.000 Mgwh în 1989 am ajuns la 5500 Mgwh și pentru a ne asigura consumul suntem nevoiți să importăm.

Pe scurt: în Portugalia, Spania și o parte a Franței asta s-a întâmplat, sistemul energetic nu a putut acoperi serviciile de sistem pentru a putea regla energia electrica produsă de către parcurile eoliene și cele fotovoltaice. Ce învățăm noi din criza asta? Nimic, uitați-vă atent la Burduja și la cei care ne conduc, o dau înainte cu „Green Deal-ul”.

În anul 2003 costurile unui „black out” erau aproximate la 2 miliarde de dolari, fără a lua în calcul pierderile consumatorilor casnici. O astfel de situație poate fi evitată dacă se privește cu profesionalism situația Termocentralei Paroșeni și a termocentralelor din Gorj!

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.