România importă cantități uriașe de gaze: Autoritățile caută explicații

România importă cantități uriașe de gaze: Autoritățile caută explicații

de Cosmin Pam Matei, Cotidianul


Marți dimineața, România a importat 12,7 milioane de metri cubi de gaze, echivalentul unui sfert din consumul național zilnic, conform datelor Transgaz. Aceasta, în ciuda asigurărilor date de autorități la începutul iernii, că depozitele sunt pline și nu va fi nevoie de importuri suplimentare.
Creșterea importurilor și sursele de aprovizionare
Consumul zilnic al țării a fost marți de 51 milioane metri cubi, din care:
24,2 milioane mc proveneau din producția internă,
19,5 milioane mc din depozite,
12,7 milioane mc din importuri.
Totodată, 5,5 milioane mc au fost exportate către Republica Moldova.
Potrivit Transgaz, importurile vor continua până la începutul lunii martie. Estimările arată că în perioada 7-16 februarie, România va trebui să importe zilnic între 4,5 și 5,5 milioane mc, iar între 17-28 februarie, cantitatea va scădea la 1,5-2,5 milioane mc/zi. Din 3 martie, Transgaz nu mai prevede necesitatea acestor importuri suplimentare.
Asigurările inițiale ale autorităților
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara în octombrie 2024 că România poate trece iarna fără importuri, bazându-se exclusiv pe producția internă și pe stocurile acumulate. „Avem un grad de umplere care depășește 100%, suntem la 102,23%”, spunea Burduja, sugerând că stocurile ar fi suficiente pentru a acoperi consumul național.
Control la Depogaz
Vineri, Ministrul Energiei a anunțat trimiterea Corpului de Control la Depogaz pentru a verifica dacă programul de extracție este respectat și de ce rezervele de gaze s-au epuizat mai repede decât era preconizat.
„Este datoria noastră să ne asigurăm că fiecare metru cub de gaz este gestionat corect, că regulile sunt respectate și că siguranța aprovizionării este pe primul loc. Dacă vor exista nereguli, ele vor fi sancționate drastic. Raportul va fi public”, a declarat Burduja.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.