Rutenii lui Firczak primesc un milion de euro, bani de cheltuială de la Guvern

Rutenii lui Firczak primesc un milion de euro, bani de cheltuială de la Guvern

FOTO: Portrete preluate de pe pagina Camerei Deputaţilor

În judeţul Hunedoara sunt 74 de ruteni, potrivit ultimului recensământ. Uniunea Culturală a Rutenilor din România (UCRR) a fost inventată în preajma alegerilor din anul 2000, când Gheorghe Firczak a ajuns deputat minoritar UCRR. După 16 ani de deputăţie, Firczak – Tatăl a „abdicat” în favoarea fiului său şi a trecut pe pensie specială de la Camera Deputaţilor. Uniunea Rutenilor, dimpreună cu alte 18 ONG-uri politice, primeşte anual bani de cheltuială de la Guvern. Anul acesta rutenii lui Firczak învârt 4.715.630 lei de la bugetul de stat al României.

Guvernul a aprobat prin Hotărâre (publicată azi în Monitorul Oficial) repartizarea sumelor către ONG-urile politice cu reprezentare în Camera Deputaţilor. „Secretariatul General al Guvernului execută operațiunile financiare privind sumele prevăzute în bugetul propriu, destinate sprijinirii organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, legal constituite”, se arată în textul HG 137/ 2024.

FOTO: Uniunea Culturală a Rutenilor din România (UCRR)

Suma alocată celor 19 ONG-uri pentru anul 2024 este de 269.422.000 lei, iar politicienii minoritari sunt obligaţi să acopere cu hârtii justificative sumele primite până la data de 15 noiembrie 2024. Cei mai mulţi bani primesc UDMR – peste 10 milioane de euro, şi Partida Romilor – 33 milioane lei. Dacă am compara numărul romilor cu cel al rutenilor din România, vom constata că rutenii sunt mai băftoşi decât ţiganii şi ies per capita mai câştigaţi din dania de la bugetul de stat. De asemenea, Ruşii primesc cu vreo cinci milioane de lei mai puţin ca Ucrainenii, Tătarii un pic mai mult ca Turcii, Sârbii sunt mult peste Croaţi sau Macedoneni.

Lista completă a daniilor guvernamentale pentru minorităţi în tabelul de mai jos.

 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.