Scade vârsta la care copiii se apucă de droguri

Scade vârsta la care copiii se apucă de droguri

Cel mai tânăr consumator prins drogându-se este un copil de 13 ani, în timp ce pentru alcool şi tutun au fost consemnate situaţii ale unor copii care aveau chiar şi 10 ani, transmite AGERPRES, citând datele Centrului Regional de Prevenire şi Consiliere Antidrog (CRPCA) Alba Iulia, prezentate joi, la Deva, cu prilejul unei conferinţe pe tema prevenirii consumului de droguri.

„Conform studiilor realizate de Agenţia Naţională Antidrog, vârsta de debut în consumul de substanţe psihoactive este în jurul a 13 ani. Iar dacă ne referim la consumul de tutun şi alcool, vârsta scade la 10 ani”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful CRPCA Alba Iulia, comisar-şef Cristina Braşovan.

Potrivit acesteia, părinţii au un rol foarte important în întârzierea vârstei de debut pentru consumul de alcool sau substanţe psihoactive, adulţii fiind sfătuiţi să fie atenţi la schimbările de comportament ale copiilor.

„Este foarte important să fie atenţi la ei, să poată vedea schimbările lor de comportament sau semnele consumului, care uneori pot fi destul de uşor identificate, pornind de la semnele fizice – ochii înroşiţi, lipsa apetitului alimentar, scăderi în greutate, la tristeţe, schimbarea anturajului, a mediului, eşecul şcolar, absenteism şcolar. Pot să apară situaţii în care să dispară lucruri din casă. Când deja ajungem în această situaţie, este o problemă destul de gravă şi trebuie intervenit cât mai rapid”, a menţionat specialistul CRPCA pentru sursa citată.

În cadrul conferinţei au fost prezentate implicarea Poliţiei şi Jandarmeriei pe linia prevenirii şi combaterii traficului şi consumului de droguri, în primele nouă luni ale acestui an poliţiştii din judeţul Hunedoara constatând 166 de infracţiuni de felul celor menţionate, în special deţinerea de substanţe interzise pentru consumul propriu.

În ceea ce priveşte acţiunile de prevenire a consumului de droguri în rândurile tinerilor, poliţiştii au desfăşurat 335 de activităţi educaţionale şi informativ-preventive ce au vizat atât elevii şi cadrele didactice din unităţile de învăţământ ale judeţului, cât şi părinţii copiilor, în total informaţiile ajungând la peste 5.000 de persoane.

Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.