Semnal publicistic – „Ioan Cuciurcă Afiș +”

Semnal publicistic – „Ioan Cuciurcă Afiș +”

Volumul «Ioan Cuciurcă Afiș +» este un catalog de albume de aproape 200 de pagini care documentează o gamă largă de design grafic de Ioan Cuciurcă, pentru unele dintre cele mai prestigioase instituții culturale din România. Albumul, apărut de curând la Editura Scriptor, prezintă proiecte create pentru Uniunea Arhitecților din România (UAR), Editura Humanitas, Institutul Cultural Român, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, Muzeul de Muzică „George Enescu”, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, ArCUB și pentru edituri mai mici precum Clusium și Scriptor.
Tipărită în condiții speciale (210 x 130 mm, 188 de pagini, cu 173 de imagini full-color), «Ioan Cuciurcă Afiș +» se află printre puținele, dacă nu singura, publicații de autor dedicate exclusiv designului grafic din peisajul editorial românesc. Este o mărturie definitivă a creativității, influenței și moștenirii de durată a artei grafice românești.

„Ceea ce mi se pare definitoriu pentru segmentul din opera lui Ioan Cuciurcă, ce ține de colaborarea cu UAR, este o libertate, născută dintr-o profundă cunoaștere a fenomenului artistic, aceasta însemnând că Domnia sa nu este doar la curent cu ceea ce se face ci și cum s-a ajuns la ceea ce se face. Această libertate este născută dintr-o solidă cultură artistică”, scrie pentru coperta patru arhitectul Alexandru Beldiman.

Dintotdeauna, Ioan Cuciurcă a vrut să lase „urme”. Fie că a fost vorba de afiș – un obiect de design căruia îi (re)dă locul meritat, valoros, de entitate estetică, fie de design editorial, creația lui depășește cadrul limitat al proiectelor singulare, ocazionale. Ea este asemenea firului roșu demn de urmat pentru înțelegerea și parcurgerea istorică a designului grafic românesc, dar, totodată, este un reper în evoluția și maturizarea acestui domeniu.

Arhitecta Cristina Sabău scrie despre autorul catalogului de albume: „El introduce un limbaj sofisticat, multistrat și fragmentar, în care detaliile contează prin conținut, așezare în volum al informației. Alinierea la tendințele occidentale și absorbția trăsăturilor New Wave au fost distilate într-un concentrat stilistic propriu care a devenit, în doar câțiva ani, un reper și un model inspirator pentru designerii grafici de la noi.”

Atunci când se face referire la istoria recentă a arhitecturii din România, trimiterile nu ar fi complete fără menționarea lui Ioan Cuciurcă, designer grafic, și a creației sale. Și asta pentru că este vorba de perioada schimbărilor, de un nou început care nu era doar transpus în manifestări mult dorite, ci și reprezentat vizual așa cum parcă nimeni nu reușise (sau îndrăznise). Iar acest lucru era, la rândul lui, un semn al schimbării.

Istoricul și criticul de artă român Adrian Silvan Ionescu despreIoan Cuciurcă: „Om cu o nativă aplecare spre meditație și lectură în varii domenii, Cuciurcă este ceea ce se poate numi un plastician cultivat, unul dintre aceia care posedă o viziune integratoare asupra creației artistice.”

Ioan Cuciurcă , profil

S-a născut în 19 septembrie 1948 la Voila, jud. Braşov. După terminarea şcolii generale, urmează Liceul de Artă din Cluj (1963-1968). Studiază biologia la Universitatea din Cluj (1968-1969), apoi grafica la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din oraş (1969-1973). Absolvă cursurile de specializare postuniversitare în gravură şi fotografie color ale aceluiaşi institut (1973-1974). După 1975, lucrează ca designer grafic la o întreprindere din Bucureşti, specializată în amenajarea de muzee şi expoziţii. Face proiecte pentru muzee şi, în paralel, participă la importante expoziţii de desen, gravură, fotografie, precum şi de afiş. Tot din același an este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Colaborează cu instituţii culturale de marcă: Uniunea Arhitecţilor din România, Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, Pavilionul României la Expo ’92 din Sevillia (Spania), Muzeul George Enescu, Delegaţia Comisiei Europene în România, Editura Humanitas, Iprolam, Institutul Cultural Român etc. pentru care execută lucrări de design (cărţi, cataloage, expoziţii, identităţi vizuale şi alte documente grafice). În 1974, descoperind în fondul bibliotecii institutului un număr de fotografii originale făcute de Constantin Brâncuşi, publică studiul „Brâncuşi fotograf” în revista Steaua.

Are multiple expoziții personale în țară și peste hotare, fiind prezent și în multe expoziții de grup. Dintre Expozițiile internaționale enumerăm selectiv: 1978, 1979, 1980 – Barcelona, Premiul Internațional de desen „Joan Miro”; 1979 – București, Premiul Internațional de desen „Joan Miro” (selecție); 1981 – Wroclaw, Trienala Internațională de Desen; 1982, 1984 – Rijeka, Expoziția Internațională de Desene originale/Moderna Galeria; 1984 – Cheltenham, Lladudno, Belfast, Edinburgh, Expoziția Internațională de Desene originale de la Rijeka (selecție); 1988 – Einbeck / Mail Art Museum; 1994, 1998, 2000, 2004–2024 – Mexico City, Bienala Internațională de Afiș; 2009 – Lahti, Bienala Internațională de Afiș; 2015 – Sofia, Trienala Internațională a Afișului; Timișoara, WITH & WITHOUT – Bienala internațională de fotografie miniaturală; 2018 – Moscova, Trienala de Design Grafic „Golden Bee” etc.
Face design grafic pentru: muzeele de istorie din Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Botoșani, Suceava, Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, Ploiești, Oradea, Satu Mare. Pentru Uniunea Arhitecților din România, dar și Biblioteca Centrală Universitară din București, Pavilionul României la Expo ’92 – Sevillia, Muzeul „George Enescu”, B.B.M. Grup, Delegația Comisiei Europene în România, Editura Humanitas, Editura Clusium, Scriptor, Proiect București, Iprolam, C.C.P.B. de la Mogoșoaia, Editura Institutului Cultural Român, Proiect București Grup, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Ambasada Mexicului în România, Institutul de Istoria Artei „G.
Are lucrări în colecții din România, Germania, Mexic, Anglia, Finlanda, Bulgaria, Rusia.
În 2018 a primit „Premiul pentru Design” al Uniunii Artiștilor Plastici.
Ioan Cuciurcă însuși este un pionier în desigul grafic a cărui activitate leagă perfect arta comercială și expresia culturală. Stilul său grafic este marcat de o utilizare inovatoare a formei, culorii și texturii, transformând elementele vizuale de zi cu zi în narațiuni care provoacă gândirea. Bazându-se atât pe influențe contemporane, cât și pe principii de design atemporale, el creează compoziții care sunt atât structurate meticulos, cât și evocatoare emoțional.

„În calitate de curator, viziunea sa energică a propulsat deja 13 ediții ale Artelor grafice românești, o vitrină colectivă care a obținut un sprijin puternic din partea criticilor de artă proeminenți. Multe dintre afișele pe care le-a creat pentru acest eveniment cultural anual au fost selectate pentru Bienala Internațională de Poster din Mexic (BICM), subliniind impactul său semnificativ asupra scenei artistice din România. Printr-o interacțiune dinamică de tipografie, imagini și aspect, Ioan Cuciurcă redefinește granițele artei grafice, făcând din fiecare piesă o explorare vibrantă a identității, istoriei și posibilităților creative.”, scrie AIM Kovalevsky, pentru „The edge mag.com”.

Surse: Textele de pe coperta 4 a volumului Ioan Cuciurcă.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.