Profesorul Petru Androne Eli, cel care a dus „Vlăstarele Orăştiei” în lumea largă, se ocupă acum de viitorul coral din Sereca.
În satul Sereca se ajunge pe drumul ce duce de la Orăștie la Costești. Pe la kilometrul opt, un drum face dreapta, peste râul Grădişte, în Sereca, o localitate cu aproximativ 60 de fumuri, dar cu mulți copii. Aici o asociație a luat ființa pentru a le oferi micilor locuitori ai satului activități ca ale „copiilor de la oraş”, preocupări culturale, educaționale și sportive.
Un fapt îmbucurător, cum altfel poate fi când copiii cu vârste între 6 și 11 ani au bucurat doamnele din localitate concertând și cântând la pian gama la două mâini și unele piese mici, sâmbătă 9 Martie.
Grupul „Viitorul Serecii” s-a format la sfârșitul lunii noiembrie 2023, la inițiativa și susținerea domnului ing. Morancea Severin Ioan. Grupul activează în „Asociația Copiilor din Sereca”, asociație coordonata de domnul ing. și soția dânsului, Nicoleta Morancea, împreună cu doamnele Petrila Loredana Nicoleta și Boșorogan Timeia. Activitatea asociației este susţinută financiar din sponsorizări şi redirecționări de impozite. În cadrul Asociației copiii fac cursuri de ansamblu coral, pian, fluier, chitara, dansuri populare, cursuri de limbă engleză și germană. Pentru a putea desfășura activitățile, asociația a încheiat un contract de colaborare cu Primăria Beriu.
Grupul coral și instrumentiștii sunt coordonaţi de prof. Petru Androne Eli, având în componență 17 copii cu vârste cuprinse, cum mai precizam, între 6 și 11 ani.
„Ne-am început repetițiile la începutul lui decembrie 2023, susținând un miniconcert de colinzi la Primăria Beriu, susținut după doar trei săptămâni de repetiții, și un concert de 14 colinde de Crăciun la Căminul Cultural din Sereca”, spune Eli Androne, cel ce făcea performanțe internaționale conducând Corul „Vlăstarele Orăștiei”.
„Din ianuarie repertoriul s-a diversificat, iar pe 9 martie, Grupul coral a susținut un „Concert de Ziua Mamei” – cu peste 20 de cântecele pentru toate doamnele din localitate. Cu un repertoriu un pic mai elaborat și cântat și în alte limbi, cu cântece laice și religioase, copiii au evoluat pe scena din Sereca. Totodată opt copilași au cântat câte o melodie la pian și fluier. Pentru 24 mai 2024 vom participa cu Grupul coral la cea de a XXXIX-a ediție a Festivalului de copii și tineret „Timotei Popovici”, de la Caransebeș, și încă la un Concert în 29-30 iunie 2024”, mai spune profesorul Eli Andone.
Deși este o așezare mică, satul Sereca datează din jurul anului 1200, el apare în documente mai târziu cu precizarea că sașii au fost colonizați aici în același an cu cei din Beriu în anul 1334.
De la Sereca mai sus, satele de pe Valea Grădiștei nu mai aparțineau Scaunului săsesc al Orăștiei. Dacă pentru Căstău, Beriu, Sereca, așezări cu o populație preponderent românească, întâlnim și denumirile germane de Kastendorf, Berindorf, Elsterdorf, pentru celelalte sate – de pe Valea Gărdiștei vecine cu acestea (Orăștioara de Jos, Orăștioara de Sus, Costești) – în care au fost colonizări, denumirile maghiare și germane sunt mai rar întâlnite.
În satul cu împrejurimi pitorești și cu o pădure altădată de copaci seculari, numită Rodina Serecăi sau Ciolpanii Serecăi s-au construit în perioada interbelică biserica și școala nouă.
Astăzi vechiul sat reînflorește deodată cu copiii săi.
Felicitari tuturor!