CulturăSfârșit de septembrie, la sfârșit de noiembrie

Sfârșit de septembrie, la sfârșit de noiembrie

Părintele Arsenie Boca s-a născut în data de 29 septembrie 1910, dar creştinii sărbătoresc sfinţii în ziua în care au murit. La sfârșitul lui noiembrie, de anul viitor, va fi cinstit deci Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop.

Mii de credincioși vin în pelerinaj la mormântul său de la Mănăstirea Prislop,  din Țara Hațegului. Liniștea cuprinde totul aici, e mereu lume multă, dar de vorbit se vorbește puțin.

Considerat drept cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea, fiecare încearcă să se poarte cum se cuvine.

Cimitirul de la Mănăstirea Prislop, localitatea Silvașu de Sus, județul Hunedoara, este locul de pelerinaj ce depășește cu mult toate celelalte care au legătură cu părintele Arsenie Boca, Mănăstirea Brâncoveanu, din Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Sinaia, Izvorul părintelui Arsenie Boca, Chilia părintelui, Biserica din Drăgănescu.

De anul viitor, la sfârșitul lui noiembrie, îl vom cinsti pe Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”, cel care a fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ al Mănăstirii Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi al Mănăstirii Prislop, și care va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Închis la  Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră, în 1969, Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism.

A început perioada de pribegie.

S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, unde a început pictarea lăcaşului de cult.

Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.

Pe 28 noiembrie 1989 trece la Domnul, fiind în vârstă de 79 de ani și este înmormântat, după dorința sa, la Mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989.

„Scara dumnezeiescului urcuș”scrisă de Sfântul Ioan Scărarul, o traduce în limba română în doar cinci luni.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.