
Sindicatele din domeniul energetic anunță că vor intra în grevă generală, dacă anumite prevederi din „Ordonanța trenuleț” nu vor fi eliminate. Astăzi, reprezentanții Federației Sindicatelor Libere Independente Energetica (FSLIE) vor merge la negocieri decisive cu Guvernul.
„Federația Sindicatelor Libere Independente Energetica, federație reprezentativă la nivel sectorial, afiliată la Confederația Blocul Național Sindical (BNS), se întâlnește astăzi, 18 februarie, la ora 14:00, cu reprezentanții Guvernului României pentru o primă rundă de negocieri, ca urmare a notificării transmise Guvernului privind declanșarea grevei împotriva politicii sociale și economice adoptate prin Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 (Ordonanța trenuleț)
Aceasta a dus la diminuarea drepturilor membrilor de sindicat afiliați federației, încălcând prevederile Contractelor Colective de Muncă în vigoare și contravenind Constituției României, care garantează caracterul obligatoriu al acestora”, a transmis FSLIE.
Federația solicită eliminarea din OUG nr. 156/2024 a prevederilor care afectează negocierile colective. În cazul în care Guvernul nu va da curs acestor solicitări, sindicaliștii subliniază că vor declanșa greva care va afecta activitatea în unitățile strategice.
„Printre unitățile care vor fi afectate de grevă se numără Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară, Fabrica de Combustibil Nuclear, CET Arad, CET Bacău, Filiala de Depozitare Gaze – DEPOGAZ, Compania Energetica Servicii din București și Compania de Management a Apei Grele din Turnu Severin. În aceste unități activitatea va fi asigurată la un minimum de 30 la sută. Sperăm că Guvernul va înțelege că e o interferență în negocierile colective de muncă”, a declarat Lucian Gal, liderul FSLIE.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.