Supercom, gunoierul de la Bârcea, amendat cu 80.000 lei

Supercom, gunoierul de la Bârcea, amendat cu 80.000 lei

Operatorul este acuzat de neglijenţă în gestionarea levigatului provenit de la gunoaiele depozitate în CMID Bârcea Mare. Presupusa poluare a fost semnalată public de Eduard Felciuc, fostul director ADI Deşeuri Hunedoara. Comisarii Gărzii de Mediu s-au autosesizat de pe Facebook și au demarat un control la groapa ecologică de la Bârcea.

„Întrucât operatorul economic a depozitat reziduuri (apa uzată) fără a asigura condițiile de evitare a poluării directe sau indirecte a apelor de suprafață sau subterane, acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 80.000 lei, conform Legii 107/1996, privind Legea Apelor”, informează Garda de Mediu.

Astăzi, 05 august 2024, în prezența comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu, un laborator autorizat efectuează măsurători în legătură cu gradul pe poluare la apa şi sol. În cazul în care Rapoartele de analiză vor evidenția depăşiri de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală, Garda Națională de Mediu va lua măsuri suplimentare şi va întocmi sesizare penală pentru faptele care pot constitui infracțiuni.

„În timpul controlului (efectuat în data de 02.08.2024), comisarii GNM au constatat că în perimetrul viitoarei celule nr. 2 a depozitului a fost excavat pământ (pe o suprafață de cca.16 m lungime și cca.10 m lățime) în scopul acoperirii cu strat vegetal a celulei nr.1, aflată în exploatare (pentru evitarea fenomenului de aprindere). În urma precipitațiilor abundente din perioada 17-20.07.2024 și a spălării utilajelor care deservesc depozitul de deșeuri, în groapa formată prin excavare s-au acumulat cantități mari de apă care avea o culoare tulbure negricioasă și miros specific deșeurilor. Precizăm că terenul destinat viitoarei celule 2 are o cotă mai joasă decât drumul de acces, fapt care a favorizat acumularea apei. În data de 01.08.2024, operatorul a demarat acoperirea gropii respective cu materială de acoperire (sort) stocat în incintă, pentru utilizarea la amenajarea celulei nr. 2 a depozitului de deșeuri. Verificările efectuate la stația de tratare a levigatului, au arătat că nu s-a înregistrat nici o evacuare a permeatului, debitul de evacuare fiind de 0 mc”, se arată într-o notă informativă publicată de Garda Naţională de Mediu.

În urma controlului s-a dispus în sarcina gunoierului mai multe măsuri cu termene de îndeplinire, dintre care amintim:

  • 1). Interzicerea efectuării de lucrări de excavare pe amplasamentul CMID Bârcea Mare, fără acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului. (măsură cu caracter permanent).
  • 2). Interzicerea spălării utilajelor în afara zonei special amenajate (măsura cu caracter permanent)
  • 3). Amenajarea corespunzătoare a unei platforme betonate, prevăzuta cu sisteme de retenție pentru igienizarea autovehiculelor care deservesc depozitul CMID Bârcea Mare.
  • 4). Operatorul economic va lua măsuri de colectare, transport și epurare a apelor potențial poluate din groapa excavată.

Vom reveni

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.