
Președintele SUA Donald Trump a susținut joi, fără a oferi dovezi, că la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) s-au furat miliarde de dolari, care au fost folosite pentru a plăti mediatizarea pozitivă a oponenților săi, relatează Reuters.
”Se pare că la USAID și la alte agenții s-au furat miliarde de dolari, din care mare parte s-au dus la presa de fake news ca ‘răsplată’ pentru crearea de articole favorabile despre democrați”, a postat, cu majuscule, liderul de la Casa Albă pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.
El a acuzat totodată unele organisme de presă precum Politico de faptul că au primit o parte din ”miliardele de dolari furate” de la USAID, a consemnat și EFE.
”Se pare că ‘micul ziar” de stânga cunoscut sub numele de Politico a primit opt milioane de dolari”, a mai scris Trump.
”Ar putea fi cel mai mare scandal dintre toate, poate cel mai mare din istorie. Democrații nu pot scăpa de asta. E prea mare și prea murdar”, a notat el, în mesajul scris cu majuscule și plin de semne de exclamare.
Sediul USAID din Washington a fost închis, iar activitățile acesteia au fost suspendate luni, după ce antreprenorul miliardar Elon Musk, însărcinat cu reforma și eficientizarea statului, a anunțat că Donald Trump a acceptat să desființeze agenția.
USAID este o agenție guvernamentală independentă, care a fost fondată în 1963 și avea aproape 10.000 de angajați și un buget de 50 de miliarde de dolari în 2023.
Tot luni secretarul de stat Marco Rubio a anunțat din El Salvador că a fost desemnat să conducă temporar agenția.
USAID se află în fruntea cooperării internaționale și umanitare a administrației Statelor Unite, deși uneori a fost implicată în finanțarea de proiecte urmărind destabilizarea unor guverne, mai menționează EFE.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.