Turneul „Vioara lui Enescu” ajunge la Deva

Turneul „Vioara lui Enescu” ajunge la Deva

Violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată și fiică, revin în luna noiembrie, pentru al doilea an împreună, cu Turneul Național „Vioara lui Enescu 2023” în orașe și sate din România.
Cele două două viori, puse la dispoziţie şi aflate în patrimoniul Muzeului „George Enescu”, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite în mâinile celor doi violoniști, la Deva, în data de 17 noiembrie, pe scena Sălii Pro Arte, a Colegiului Național „Decebal”.
Cuplului de violoniști li se va alătura Horia Mihail, pianistul cu care Gabriel Croitoru a început seria concertelor din Turneul Național ”Vioara lui Enescu la sate” acum mai bine de un deceniu.

„Sunt 11 ani de când ducem muzica clasică și vioara lui Enescu în orașele și satele din România. Vreau să-mi exprim plăcerea de a cânta în compania fetei mele, Simina Croitoru, care, iată, pentru al doilea an alături de mine în acest turneu, se dovedește o importantă continuatoare a tradiției violonistice românești provenită de la maestrul George Enescu. Vă așteptăm cu drag la aceste recitaluri, unde, împreună cu prietenul și solistul Orchestrelor și Corurilor Radio, Horia Mihail, vom încerca să vă transpunem într-o altă lume, una mai bună, sperăm noi”, spune violonistul Gabriel Croitoru.

Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, care i-a aparținut lui George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) dar a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covârşitoare, în schimb, are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească.”

Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul George Enescu sau „vioara tenor”, a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului. Violonista Simina Croitoru are forma mâinii potrivită pentru a folosi acest celebru instrument, mai mare decât o vioară obișnuită.

Cele două instrumente au fost puse la dispoziție și se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

Programul acestei ediţii cuprinde exclusiv duete violonistice, cei doi interpreţi aflându-se în permanenţă pe scenă împreună, acompaniaţi sau nu la pian de Horia Mihail, seara cuprinzând lucrări sau aranjamente semnate de Dmitri Șostakovici, Nicolas Louis, Hubert Bauersachs, Edmund von Weber, Carl Kämmerer sau Moritz Moszkowski. Intrarea la spectacol este liberă. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva și a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”.

  • PROGRAM „VIOARA LUI ENESCU” 2023Dmitri Șostakovici – 5 piese pentru două viori și pian;
    Nicolas Louis – Fantaisie brillante (L’Amitié) pentru două viori și pian, op. 140;
    Hubert Bauersachs – Liebeslied pentru două viori și pian, în sol major, op. 29;
    Edmund von Weber – Trio sur „La gazza ladra” pentru două viori și pian, în re major, op. 3;
    Carl Kämmerer – Ländler pentru două viori și pian;
    Moritz Moszkowski – Suita pentru două viori și pian, op. 71.

Turneul „Vioara lui Enescu”, se află la a XII-a ediție, iar în acest an va ajunge la Iaşi (8 noiembrie), în comuna Gugeşti, din județul Vrancea (9 noiembrie), în comuna Petriş, din județul Arad (17 noiembrie), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie) și se va încheia la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie).

Sursa foto: romania-muzical.ro

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.