CulturăUnirea Principatelor Române serbată și la Orăştie

Unirea Principatelor Române serbată și la Orăştie

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.

Cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, miercuri, 24 ianuarie 2024, de la ora 10:00, în Piaţa Victoriei lângă Catedrala din Orăștie, după intonarea Imnului de Stat al României a fost oficiat un Te Deum de către preoții și cântăreții Protopopiatului Ortodox din localitate, s-au ținut alocuțiuni de către primarul municipiului, Ovidiu Bălan, reprezentantul protopopiatului ortodox, prof. dr. Ordean Emanuela. A urmat un scurt program literar – muzical susținut de elevii care se instruiesc în școlile din municipiul Orăștie.
La final, participanții s-au prins într-o horă, la fel ca înfăptuitorii Unirii, care au participat la însemnatul eveniment din 1859.
Deși vremea nu a fost cea mai propice pentru desfășurarea manifestării dedicate Unirii Principatelor Române, locuitorii Orăștiei au dorit, nu într-un număr mare, să participe la eveniment.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.