Variola maimuțelor se extinde. România a avut cazuri

Variola maimuțelor se extinde. România a avut cazuri

Virusul variolei maimuțelor, pe care OMS l-a determinat ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional, a fost detectat și în Filipine.
Indonezia a anunțat, de asemenea, că virusul a fost detectat la 14 persoane în acest an.
Persoana din Filipine care nu avea antecedente de călătorie în afara țării.
Indonezia
Potrivit Antara News, oficialii din domeniul sănătății din Indonezia au declarat că testele pentru virusul variolei maimuțelor au fost înăsprite pentru cei care vin din afara țării.
Autoritățile au anunțat că virusul variolei maimuțelor a fost detectat la 14 persoane din diferite regiuni ale țării în perioada ianuarie-august.
URGENȚĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a convocat zilele trecute Comitetul de Urgență al OMS pe 14 august, având în vedere potențialul de extindere internațională a virusului variolei maimuței în Africa și în alte regiuni.
Uniunea Africană a anunțat, de asemenea, că a fost declarată o urgență de sănătate publică la nivel continental împotriva virusului variolei maimuțelor care se răspândește rapid în țările africane.
Și Gabriel Attal, premierul demisionar al Franței, a anunțat că sistemul de sănătate francez a fost plasat într-o „stare de vigilență maximă” în fața unei epidemiei de variola maimuței. Cazuri ale acestei tulpini mai virulente au fost detectate în Suedia și Pakistan în ultimele zile.
Virusul variolei maimuțelor este transmis de la rozătoare precum șoarecii și veverițele sau de la indivizi infectați. Atingerea erupțiilor cutanate cauzate de virus, folosirea de haine, cearșafuri, prosoape și articole similare contaminate cu aceste erupții cutanate și contactul cu fluidele corporale sunt printre cele mai importante cauze de infecție.
Primele simptome pot apărea în decurs de 5 până la 21 de zile de la contractarea virusului. Virusul provoacă, în general, febră mare, dureri de cap, dureri de spate și musculare, ganglioni limfatici umflați, oboseală, frisoane, frisoane și vezicule pe piele similare cu varicela.
Boala, care nu are o metodă specifică de tratament, este tratată cu medicamente antivirale. Majoritatea cazurilor au o boală ușoară și se recuperează în câteva săptămâni.
Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, medicul Adrian Marinescu, explica ieri la Antena3 că, şi în anii trecuţi, în Europa, inclusiv în România, au fost cazuri de variola maimuţei (mpox).
OMS a schimbat numele „ monkeypox ” în „mpox” în 2022 din cauza preocupărilor legate de rasism și discriminare.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.