
Uniunea Artiștilor Plastici din România-Filiala Arte Decorative București și Universitatea Națională de Arte București ne invită pe 20 martie 2025, de la ora 18:00, la Galeria de Artă Orizont din București, la vernisajul celei de-a XIV-a ediții a proiectului internațional: „WEST MEETS EAST – A Cultural Book Exchange”. Prezintă: Dr. Roxana Pӑsculescu, critic și istoric de artă.
Dorința de păstrare și perpetuare în circuitul lor valoric a cărților provine din armonia pe care o oferă harul autorului, inspirația și talentul, toate la un loc definind creația cu care m-am identificat. A pierde în neant cartea este ca și cum ți-ai pierde identitatea.
În expoziția „Vestul întâlnește Estul”- Un schimb cultural de carte, ediția a XIV-a, nu este vorba despre un schimb, la propriu, de carte, „na o carte dă o carte”. Ci despre felul în care cartea ne poate transforma sau cum: „Cartea obiect poate deveni astfel o sculptură, o instalație sau o formă de artă multimedia. Ea poate fi admirată făr să fie atinsă, sau poate să ofere o experiență interactivă. Publicul care va intra în universul cerților obiect expuse în perioada 20 martie-15 aprilie 2025 la Galeria de Artă Orizont din București, va trăi bucuria descoperirii frumosului fără limite.”, găsim scris în anunțul evenimentului.
Născut din nevoia de colaborare artistică internațională, „WEST MEETS EAST – A Cultural Book Exchange” a inspirat artiști, profesorii, absolvenți și studenți ai diferitelor universități de artă din țară și din străinătate.
„Participanții de până acum sunt: artiști profesioniști din România, Statele Unite ale Americii, Țările de Jos (Olanda), India, Argentina, Republica Slovacă, Polonia, Italia, Germania, Franța; cadre didactice, absolvenți și studenți ai Universității Naţionale de Arte București, Universității de Arte „G. Enescu” Iași, Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Facultății de Arte Galați, Universității de Vest din Timișoara, Facultății de Arte Vizuale Oradea (România), Worcester State College, Quinsigamond Community College, The Massachusetts College of Art & Design (S.U.A.).
La ediția actual a proiectului participă 127 de artiști din România, Germania și Italia. De fiecare dată, cărțile obiect realizate în cadrul acestui proiect, oferă publicului un spectacol vizual seducător, care etalează valențele tactile ale obiectelor diferit texturate, bogăția tehnicilor de lucru, diversitatea reprezentărilor plastice, ideatice, formale și dimensionale. Practic, lucrurile sunt o demonstrație a faptului că artistul este capabil să însuflețească și să personalizeze orice tip de suport (material textil, lemn, sticlă, ceramică, metal, piatră, hârtie) creând imagini pline de substanță estetică și conceptuală.”, spune pentru Cotidianul, Daniela Frumușeanu, curatorul expoziției.
Selecția lucrărilor: Joanne R. Luongo (SUA) & Dorothea Fleiss (Germania).
Expoziția va rămâne deschisă iubitorilor de artă între 20 martie și 15 aprilie 2025, de marți până sâmbătă inclusiv, între orele 14:00- 18:00; Galeria Orizont, str. Nicolae Bălcescu nr. 23 A, București.
Cum fotografia, se zice, spune 1000 de cuvinte curatoarea expoziției ne incită la frumos prin micul album fotografi de mai jos.
Daniela Frumușeanu este conferențiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, Departamentul Arte Textile şi Design Textil; specializarea Tapiserie / Imprimeuri.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.