Maia Sandu a obţinut, potrivit datelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,68% din secţiile de votare, un scor de 55,35%, în timp ce contracandidatul său a fost votat de 44,65% dintre alegători.
În urma numărării voturilor din 98,42% din totalul celor 2.219 secţii de votare, Maia Sandu a obţinut 54,7% din voturi, în timp ce contracandidatul său, socialistul Alexandr Stoianoglo a atras voturile a 45,3% din alegători.
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, care a câştigat un al doilea mandat în urma alegerilor prezidenţiale de duminică, a mulţumit alegătorilor pentru votul exprimat, exclamând: „Moldova, eşti o învingătoare!”
„Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn, nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniţi reuşim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, a afirmat Sandu.
Maia Sandu a afirmat că „Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe”, care a presupus „bani murdari, cumpărare ilegale de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forţe ostile din afara ţării şi a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii şi a fricii în societate”.
Maia Sandu a promis că va o urmări o „îmbunătăţire a actului de guvernare”
Ea va recunoscut că există cetăţeni care „sunt nemulţumiţi de situaţia din ţară”, arătând că vor fi luate decizii „astfel încât lucrurile să fie mai bune de aici încolo”.
„Am auzit vocea cetăţenilor şi a celor care au apreciat lucrurile pe care le-am făcut şi a celor care sunt nemulţumiţi de situaţia din ţară şi o să discutăm în continuare şi o să îmbunătăţim actul guvernării astfel încât lucrurile să fie mai bune de aici încolo”, a afirmat Sandu.
Maia Sandu a declarat că înţelege foarte bine că a fost „un vot condiţionat şi de schimbări, schimbări aşteptate de societate. Vreau să ştiţi că am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică, şi vă mulţumesc că am trecut peste supărări, nemulţumiri, ca să ne protejăm ţara”.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.