(VIDEO) Percheziții la mafia deșeurilor din mai multe județe. Prejudiciul estimat depășește 150 milioane de lei

(VIDEO) Percheziții la mafia deșeurilor din mai multe județe. Prejudiciul estimat depășește 150 milioane de lei

O grupare cu ramificații în mai multe județe, inclusiv în județul Hunedoara, care obținea fonduri în mod fraudulos pentru reciclarea deșeurilor a fost anihilată de oamenii legii. 

Procurorii și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate au descins la domiciliile suspecților și la sediile unor firme pentru a efectua percheziții, în urma cărora au fost ridicate sume de bani, bijuterii din aur, dispozitive electronice, înscrisuri și alte probe utile în anchetă. În total, au fost efectuate 37 de percheziții în județele Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Cluj.

„Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Gorj împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Olt, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, Timișoara și Cluj, Inspectoratelor de Poliție a Județelor Gorj și Mehedinți, au pus în aplicare 37 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Cluj, fiind identificate și ridicate sume de bani (peste 21.000 euro și 36.000 lei) 1 kilogram de bijuterii din aur, tablete, laptopuri, unităţi de calculator, diferite suporturi de stocare a datelor informatice, ștampile, înscrisuri de interes pentru cauză precum și alte mijloace de probă”, a informat DIICOT. 

Din datele anchetatorilor, reiese că în anul 2021, două persoane din județul Mehedinți au inițiat un grup infracțional la care au aderat și alte persoane, membri de familie, persoane de încredere sau aflate în relații de afinitate. Scopul grupării a fost obținerea în mod fraudulos de ecobonificaţii din partea O.I.R.E.P. (Organizațiile de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor) pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje.

„Membrii grupării au acționat în așa fel încât componenta frauduloasă să fie mascată de activitatea licită, folosind în acest sens ca paravan una dintre societățile comerciale controlate, ce avea ca obiect de activitate colectarea sau reciclarea deșeurilor de ambalaje.
Cercetările au relevat că au fost întocmite în fals documente care atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane etc), înscrisurile astfel produse fiind prezentate la O.I.R.E.P de membrii grupului infracțional, în scopul decontării unor servicii fictive de gestionare a deșeurilor din ambalaje. În acest mod inculpații i-au determinat, cu intenţie, pe reprezentanții organizației să inducă în eroare, fără vinovăţie, Administraţia Fondului pentru Mediu, prejudiciul produs în perioada 2021 -2023 fiind de aproximativ 151 milioane de lei. În același timp, reprezentanții O.I.R.E.P. acționând fără vinovăție, s-au sustras de la plata taxei pe valoarea adăugată și și-au diminuat impozitul pe profit”, au precizat reprezentanții DIICOT.

Deșeurile pe care membrii grupării le colectau nu erau sortate sau tratate mecano-biologic, ci erau îngropate, arse sau abandonate pe terenuri deținute de inculpați.

„La punctele de lucru ale societății comerciale controlate au fost realizate depozite semnificative de deșeuri colectate din activitatea de salubrizare, pentru care nu a fost respectat fluxul legal de gestionare, care ar fi condus la o rentabilitate scăzută a activității. Pentru eliminarea stocurilor importante de deșeuri depozitate inculpații au apelat la alte persoane juridice care, în baza unei înțelegeri prealabile, le-au îngropat, aruncat, ars sau abandonat pe mai multe terenuri aflate în proprietate sau deținute de persoane apropiate membrilor grupului infracțional, fiind identificate pe raza județului Mehedinți patru astfel de suprafețe (pe care au fost îngropate și împrăștiate importante cantități de deșeuri)”, arată anchetatorii.

În urma perchezițiilor, 11 inculpați au fost reținuți, fiind cercetați penal într-un dosar constituirea unui grup infracțional organizat, participație improprie la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, participație improprie la infracțiunea de evaziune fiscală, spălare a banilor și îngroparea deșeurilor. Zece dintre inculpați vor fi duși cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Gorj, un inculpat a fost pus sub control judiciar de către procurori.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul funcționarilor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General și al jandarmilor din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” Gorj, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Mehedinți, Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzești” Craiova, Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca şi Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timişoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.