Ce „surpriză” cu George Simion, cu AUR și cu Șoșoacă! Dar și cu Nicușor Dan. Exact în puținul timp rămas de pe urma propagandei electorale ca omul să se hotărască pe cine votează, exact în asemenea momente apar plîngerile și dosarele penale, dezvăluirile și documentele menite să influențeze și să răstoarne procentele arătate de sondajele de opinie. Se vede că interesații și amenințații de înfrîngere au început să deșare cutiile de carton cu acte, să deschidă robinetele dezinformării, ale dezvăluirilor bombă, ale documentelor reale sau contrafăcute. Așa au procedat și în campaniile precedente, așa „lucrează” și acum. Doar că modul în care procurorii au săltat martorii meniți să confirme sau să infirme falsificările de semnături, chemările la DNA, graba cu care au pus umărul la conturarea în știrile televiziunilor a dosarului ne arată că de data aceasta și instituțiile statului dau o mînă de ajutor. Circulă pe net o neconfirmată discuție între un anonim ofițer SRI și Florian Coldea.
“Un domn”:
-Băi Florine, de ce faci tu chestia asta cu oamenii de afaceri români? (se referă la atacurile instrumentate de SRI direct, prin ANAF şi prin Justiţie, împotriva firmelor deţinute de români cu scopul distrugerii acestora şi eliminării de pe piaţă.)
Florian Coldea:
-Noi suntem în spațiul euroatlantic, partenerii noștri strategici doresc ca noi să fim predictibili, iar pentru a fi predictibili trebuie să facem prevenție împotriva naționalismului, a patriotismului românesc. Prevenția trebuie făcută gândindu-ne cine ar putea să sprijine, să sponsorizeze vreo mișcare patriotică românească de ieșire din situația actuală, cine altcineva decât oamenii de afaceri români întrucât niciodată minoritarii nu vor fi un pericol pentru noi, minoritarii nu vor susține niciodată pe români. De aceea ne-am prăvălit asupra oamenilor de afaceri de etnie română.
Discuția fie ea și fictivă conține o doză de adevăr. De departe se poate vedea că un anume mecanism chiar funcționează, că o campanie comandată pentru o discreditare a lui George Simion și a partidului pe care-l conduce este în plină derulare. Culmea, toacă la AUR chiar și maimuțele politice care se pretind „suveraniste” și vor să-i ia locul și orientarea.
Lipitul ștampilei de „partid extremist” este o muncă depusă cu insistență de „partida străinătății”, care primește ordine și finanțări din exterior (chiar sub formă de „donații”!).
Discreditarea AUR a fost declanșată din chiar momentul conturului său ideologic vădit românesc și a fost intensificată pe măsură ce gafele, excesele și prostiile celor de la AUR au crescut în dimensiuni. Să fiu bine înțeles. AUR face greșeli cu carul, adună oameni de ocolit și de nefolosit în politica sa, improvizează și trage bîlbe cu o frecvență prea mare, are reacții de galerie și, adeseori, dezamăgește electoratul patriotic. Dar de la acestea pînă la „partid extremist” mai este tare mult. Eu aș zice că insistența cu care se lucrează la marginalizarea partidului AUR, la ștampilarea și blocarea lui, folosind tot felul de pîrghii aflate la dispoziția instituțiilor publice, duce mai degrabă la revoltă și la accente în direcția invocată de acuzatorii săi.
Povestea cu contrafacerea dosarului de semnături a lui Silvestru Șoșoacă poate fi adevărată. Este valabilă în procente indentice, sau mai mici, în cazul tuturor partidelor politice și a candidaților din țara noastră. De ani și ani, practica listelor cu copy-paste și cu semnături false funcționează la greu. Pentru că procesul de verificare și contestare a semnăturilor este aproape imposibil de pus în funcțiune, nimeni nu mai ia în serios prevederea legală. Sutele de mii de semnături colectate sunt doar gesturi de propagandă grosolană și mai puțin susțineri veritabile asumate de cetățeni.
Aplicarea legii într-un singur caz exact în situația unui partid vînat de autorități și adversari în loc să fie o încercare de asanare a mediului politic poate avea efecte contrare. Și dacă n-are asupra lui George Simion și a partidului său, tot mai reduce încrederea din cea (și așa!) diminuată existentă în instituțiile statului.
Nu știu care este conținutul dosarului cu semnăturile în cazul AUR și George Simion. Dar faptul că acest caz a fost lansat și umflat cu cîteva zile înaintea alegerilor arată ca o grosolănie politică operată prin instituțiile statului la care și presa subordonată a fost folosită la greu.
Și același lucru pare a fi și îndărătul lansării documentului cu privire la tinerețea lui Nicușor Dan.
Cum se face că principalele amenințări la interesele taberelor din politică sunt dinamitate abia acum? Să fie semne care arată că se lucrează intens pentru ca alegătorii să-și schimbe opțiunile?
In cazul AUR nu e vorba de discreditare. In cazul acestui partid actiunea se numeste deratizare.