Zi de doliu în Valea Jiului. Se fac 15 ani de la tragedia din Mina Petrila

Zi de doliu în Valea Jiului. Se fac 15 ani de la tragedia din Mina Petrila

Ziua de 15 noiembrie rămâne una din cele mai negre zile din istoria recentă a oraşului Petrila. În 2008, la această dată, două explozii succesive din subteran au curmat viaţa a 13 mineri şi rănirea altor 15 salvatori şi ortaci.

Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, a transmis un gând bun şi un mesaj de readucere aminte în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în tragediile care au zguduit Valea Jiului în ultimii ani.

„Numeroasele accidente din subteranele din Valea Jiului care au avut loc după anii `80 au frânt destine și au cauzat tristețe și momente dramatice în familiile minerilor români.  Mina Petrila are un istoric la fel de dramatic: în 1982, 14 mineri au murit, iar alţi 15 au fost răniţi, după ce praful de cărbune s-a aprins. La 26 iulie 1996, 3 mineri şi-au pierdut viaţa într-un accident, în timpul unei intervenţii la puţul de aeraj al minei. Platforma pe care se aflau s-a rupt şi minerii au căzut de la o înălţime de 43 de metri. La 10 decembrie 1996, doi mineri au murit şi alţi doi au fost grav răniţi în urma unei surpări, iar un an mai târziu, un inginer a murit lovit de un stâlp metalic. În mai 2004 au avut loc două accidente în care au murit şase angajaţi ai exploatării miniere. În iulie 2005, doi mineri şi-au pierdut viaţa într-un alt accident de muncă. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți cei care și-au pierdut viața în adâncurile minelor din Valea Jiului!”, este mesajul prefectului Călin Petru Marian.

De asemenea, Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a postat un mesaj induioşător pe contul său de Facebook.  „În memoria tuturor minerilor care au trudit în abataje și au plătit prețul suprem pentru a aduce la suprafață cărbunele, Exploatarea minieră Petrila se va transforma, iar incinta minei și clădirile sale istorice vor îndeplini un rol cultural, social, economic și educațional pentru generațiile care vin. Astăzi, ne plecăm frunțile în amintirea celor 13 mineri care și-au pierdut viața în urma exploziilor de la Mina Petrila din 2008, dar și a tuturor truditorilor din adâncuri care și-au pierdut viața în subteranele minelor din Valea Jiului. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, scrie Nistor în postarea sa.

Şeful judeţului reaminteşte hunedorenilor că în toamna anului 2015, din Mina Petrila a fost extras ultimul vagonet de cărbune. „Cea mai veche exploatare din România a fost închisă după 156 de ani de funcționare. S-a încheiat astfel o etapă importantă, care a contribuit la dezvoltarea și deschiderea economică a regiunii carbonifere”, informează Laurenţiu Nistor.

Foto: Facebook Instituţia Prefectului Hunedoara

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.