Ziua alegerilor. Ce aflăm de la BEC şi AEP

Ziua alegerilor. Ce aflăm de la BEC şi AEP

Biroul Electoral Central (BEC) va prezenta duminică, în ziua alegerilor europarlamentare şi locale, din trei în trei ore, informaţii sintetice privind prezenţa cetăţenilor români la urne. Secţiile de vot se vor deschide la ora 7,00.

Informaţiile sintetice vor fi prezentate public după cum urmează:

  • * la ora 10,30 – pentru ora 10,00
  • * la ora 13,30 – pentru ora 13,00
  • * la ora 16,30 – pentru ora 16,00
  • * la ora 19,30 – pentru ora 19,00
  • * la ora 22,30 – pentru ora 22,00 (când este programată închiderea urnelor).

Cu toate acestea, în ziua votării, informarea opiniei publice privind prezenţa populaţiei la vot se va face în timp real, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro/ -, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care figurează în SIMPV că s-au prezentat la vot, pe fiecare scrutin în parte.

Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, în ziua votării, în fiecare oră, pe pagina de internet a AEP vor fi afişate următoarele informaţii sintetice, pe fiecare tip de scrutin:

* comuna/oraşul/municipiul/sectorul şi judeţul/municipiul Bucureşti;
* numărul alegătorilor care s-au prezentat la vot, defalcat pe tip de scrutin, vârste, gen, rural şi urban;
* numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale permanente;
* numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale suplimentare;
* numărul alegătorilor care au votat pe copiile de pe listele electorale complementare şi speciale;
* numărul alegătorilor care au votat cu urna specială

Colectarea datelor privind prezenţa populaţiei la vot se va face în timp real, prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Biroul Electoral Central a acreditat mai multe institute pentru a realiza, la nivel naţional, sondaje de opinie la ieşirea de la urne (exit-poll) la alegerile din data de 9 iunie.

Este vorba de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, Sodiso Research SRL şi Megatronic World Productions SRL.

Tot BEC a acreditat Fundaţia ”Biroul de Cercetări Sociale” pentru a realiza sondaje la ieşirea de la urne în municipiul Râmnicu Sărat, Sodiso Research SRL pentru a efectua sondaje în judeţul Mureş şi Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru oraşul Luduş, judeţul Mureş.

Au mai fost acreditate Inter Regional Media SRL pentru a realiza sondaje la nivelul judeţelor Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea, Sen-Ten Media SRL – la nivelul municipiilor Sibiu şi Mediaş, iar Grupul pentru Acţiune Locală şi Dialog Economic (GRADECO) pentru sondaje în judeţele Iaşi şi Neamţ. Gabriel Smart Constrans SRL va realiza sondaje de opinie la nivelul municipiului Câmpina, judeţul Prahova

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.