Celebrată anual la data de 11 ianuarie, Ziua Artei Fotografice în România este un fel de „onomastică”- pot spune că sunt sărbătorite miile de cuvinte „spuse” în imagini.
Ziua de 11 ianuarie reprezintă totodată momentul nașterii lui Carol Popp de Szathmary (1812 – 1887), recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război. Acest articol nu ne va întoarce însă în istorie, ci ne va ține ancorați în prezent, aici unde respirăm aerul lui Gerar, aici unde fotografiem și avem prilej de sărbătoare.
E greu să vorbești despre fotografie, deoarece fotografia vorbește de la sine, paradoxal cum a spus atât de multe într-un timp atât de scurt fiindcă istoria fotografiei este una relativ scurtă, însă a reușit să spună și să se spună atât de multe lucruri despre ea, încât te întrebi ce a mai rămas. Nu degeaba i spune „poză de moment” sau „înțepenitură a istorie”. Însă hai să vă vorbească două înțepenituri:
Puștiul ce conduce ceata de călușari, din fotografia lui Călin Jorza, este adolescent astăzi. Însă va rămâne ca „Micul staroste de ceată” din 2012.
Bolnavul din elicopterul SMURD este bine, și-a revenit și este la casa lui. Dar elicopterul abia decolează de pe stadion exact așa cum l-o înțepenit Sandu Cazan în 2018.
Este fotografia o artă? Unii ar spune că da, doar a ajuns în rândul artelor frumoase. Eu nu am competenta să decid acest lucru, însă consider că rolul ei social prevalează în fața celui estetic. Este sau nu artă, poate nu este la fel de important pe cât este rolul ei. Se spune despre fotografie că nu este artă, ci este memorie emoțională și tind să cred că așa este. Fotografia devine astfel un depozitar al realității ce prinde viață prin emoția imprimată. Fotografia este o mediere, o voce ce vorbește despre ce știm și ce nu știm. Este ochii noştri acolo unde noi nu suntem sau, vocea celor peste 1000 de cuvinte când nu avem curaj să vorbim.
Vă las aici câteva înțepenituri de timp semnate Sandu Cazan și Călin Jorza
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.