CulturăZiua Eroilor, marcată la Deva

Ziua Eroilor, marcată la Deva

Astăzi, la Deva, în Cimitirul Eroilor, a avut loc ceremonialul public militar și religios în cinstea eroilor neamului românesc. La manifestarea dedicată celor care s-au jertfit pentru idealurile neamului, au participat prefectul județului Hunedoara, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, președintele Asociației Veteranilor de Război, precum și alte personalități. Ceremonia a debutat cu o paradă militară, urmată de o slujbă religioasă oficiată de Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul.

„În ziua marelui praznic al Înălțării Domnului, îi cinstim pe înaintașii noștri care și-au dat viața pentru neam și țară. Marele nostru istoric Nicolae Iorga spunea că „neamul este etern prin cultul eroilor”. Atâta vreme cât nu-i vom uita pe eroii cunoscuți și necunoscuți, care au luptat pentru un viitor mai bun al țării, neamul nostru românesc va dăinui și va trece peste toate obstacolele”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara. 

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie sărbătoare naţională, celebrată „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional” în Ziua Înălţării Domnului.

Prin Legea nr. 48 din 30 mai 1995 privind proclamarea Zilei Eroilor, s-a reînnodat tradiţia interbelică a sărbătoririi Zilei Eroilor, iar ulterior, prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti.

România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfăşurate pe teritoriul naţional şi în afara acestuia – Războiul de Independenţă, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial şi, după 1990, la misiunile din teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Afganistan şi Irak.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.