Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii

Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii

„Nimeni nu știe cu adevărat cât de greu e sacul celui de lângă el!” – George Herbert

În fiecare an la 26 iunie este marcată Ziua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii, semnificând reînnoirea angajamentelor omenirii, cu scopul eradicării totale a acestei forme de pedeapsă inumană, prin denunţarea acţiunilor de tortură şi pedepsirea făptaşilor, inclusiv prin măsuri împotriva comerţului cu bunuri utilizate pentru pedeapsa cu moartea, tortura şi alte pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante. Și totuși lume sunt comise crime prin tortură împotriva femeilor, a bărbaţilor, dar şi a copiilor, iar marea majoritate a victimelor sunt nevoite să facă faţă singure traumelor.

Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la 12 decembrie 1997, prin Rezoluţia 52/149, organizaţia condamnând de la bun început tortura ca fiind unul dintre cele mai malefice acte comise de fiinţele umane asupra semenilor.

Tortura este o infracţiune, în temeiul dreptului internaţional, absolut interzisă, neputând fi justificată în vreun fel. Ea anihilează personalitatea victimei şi neagă demnitatea inerentă a fiinţei umane, iar practica sistematică sau răspândită a acesteia constituie o crimă împotriva umanităţii, potrivit sursei amintite. Deşi a fost interzisă, în întreaga lume, în fiecare an, sunt comise crime prin tortură împotriva femeilor, a bărbaţilor, dar şi a copiilor, iar marea majoritate a victimelor sunt nevoite să facă faţă singure traumelor. Singurul mecanism care vizează finanţarea victimelor torturii şi a familiilor acestora este Fondul voluntar al ONU pentru victimele torturii, administrat de Oficiul pentru Drepturile Omului al ONU de la Geneva.

Foto: „Fântâna împotriva torturii”, de Chong Fah Cheong

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.