Escrocherie cu credite de consum în zona Haţeg

Escrocherie cu credite de consum în zona Haţeg

Un tip din zona Haţeg este cercetat penal pentru că a furat identitatea unei tinere pentru a lua în numele ei credite de consum, bani pe care, evident, nu i-a mai rambursat.

Escrocheria a ieşit la iveală abia atunci când victima a încercat să obţină nişte bani cu împrumut. Atunci a aflat că este datoare la mai multe IFN-uri (instituții financiare nebancare) şi a alertat poliţia

Cazul este în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Hunedoara, care au deschis un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals privind identitatea și fals în înscrisuri sub semnătură privată. La data de 3 iulie a.c., polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, în două comune din zona orașului Hațeg.

„Polițiștii au stabilit că cel bănuit de comiterea faptelor ar fi contractat online credite de consum la mai multe instituții financiare nebancare, ce ar fi fost induse în eroare în urma acordării creditelor, prin folosirea de către bărbat a actului de identitate și fotografiilor altei persoane, pe numele căreia ar fi contractat creditele, sumele de bani, fiind virate în contul bărbatului, de unde acesta le-ar fi retras, în numerar”, informează IPJ Hunedoara.

Polițiștii au stabilit că cel în cauză ar fi transmis online acte de identitate și fotografii ale unei persoane, pe care le-ar fi descărcat de pe site-uri de socializare.

„În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe înscrisuri privind contractarea unor credite, dar și un telefon mobil, asupra căruia urmează a fi solicitată percheziția informatică. În urma administrării probatorului, față de cel bănuit de comiterea infracțiunilor menționate, polițiștii au luat măsura preventivă a reținerii”, mai informează IPJ Hunedoara.

Pentru a evita astfel de situaţii, poliţiştii vă recomandă:

  1. Asigurați-vă că datele dumneavoastră personale sunt păstrate în siguranță și nu sunt divulgate în mod neautorizat. Evitați să partajați informații sensibile prin intermediul platformelor nesigure sau în medii publice.
  2. Înainte de a furniza datele personale unei instituții financiare nebancare, verificați autenticitatea acesteia. Asigurați-vă că instituția este înregistrată și autorizată să ofere servicii financiare.
  3. Verificați periodic extrasele de cont și rapoartele de credit pentru a identifica eventualele activități suspecte. Dacă observați tranzacții neautorizate, raportați-le imediat băncii și sesizați Poliția.
  4. În cazul în care primiți o solicitare pentru un credit pe numele dumneavoastră pe care nu l-ați cerut, contactați imediat instituția financiară pentru a confirma identitatea solicitantului și pentru a clarifica situația.
  5. Dacă sunteți victima unei fraude privind identitatea, raportați imediat incidentul la Poliție și la instituția financiară implicată. Cooperarea rapidă poate ajuta la limitarea daunelor și la identificarea persoanelor responsabile.
Recomanda 4

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.